2024.06.15, Szombat

Ellököd, és feléd indul el, mi az?!

mti

2017.04.20. 21:55

Az bizony nem más, mint a negatív tömegű folyadék, amit amerikai fizikusoknak sikerült létrehoznia.

A Washington Állami Egyetem fizikusai negatív tömegű folyadékot hoztak létre, amely az erő irányával ellentétes mozgást végez - adta hírül szerdán a BBC News.    

A mindennapokban, ha egy testre erő hat, ugyanabban az irányban gyorsul, mint az erő iránya, ezt az összefüggést fogalmazta meg Newton II. törvénye, amely szerint az erő egyenlő a test tömegének és gyorsulásának szorzatával. Elméletileg azonban az anyagnak lehet negatív tömege ugyanúgy, ahogy az elektromos töltés lehet negatív vagy pozitív.


A rubídiumatonokkal sikerült igazolni az elméletet

Az elméletet igazolva a negatív tömegű anyag jelenségét mutatták be az amerikai kutatók a Physical Review Letters tudományos folyóiratban. Peter Engels és munkatársai rubídiumatomokat abszolút nullához (mínusz 273 Celsius-fok) közelire hűtötték le, egy Bose-Einstein-kondenzáció bozonokból álló híg gáz állapotú anyagot hozva létre. Ebben az állapotban a részecskék nagyon lassan mozognak, és a kvantummechanika elveit követve hullámként viselkednek. Az így létrehozott szuperfolyékony anyagnak súrlódásmentes a folyadékállapota, azaz a folyadék energiaveszteség nélkül tud áramlani.    

A negatív tömeg állapotának létrehozásához a kutatók lézert használtak a rubídiumatomok befogásához és ide-oda mozgatásához, megváltoztatva ezzel forgásukat. Amikor az atomokat kiengedték ebből a lézercsapádból, azok tágultak és egyes atomok negatív tömeget mutattak.    


A neutroncsillagok, fekete lyukak és a sötét energia jött most közelebb

"A negatív tömeg az, amikor meglöksz valamint és az feléd indul el gyorsulva" - magyarázta Michael Forbes, az egyetem társprofesszora. "Ez olyan, mintha a rubídium egy láthatatlan falnak ütközött volna" - tette hozzá.    

A kutatók szerint ezen technika felhasználható a jelenség jobb megértésére. "Először sikerült tökéletesen uralni ennek a negatív tömegnek a természetét mindenféle komplikációk nélkül" - magyarázta a kutatás jelentőségét Forbes.    

Ez az ellenőrzés eszközt teremt a kutatók számára a világűrben megfigyelt negatív tömeg és jelenség, mint a neutroncsillagok, fekete lyukak és sötét energia közötti kapcsolat kutatásához.

tudomány