2023.03.27, Hétfő

Húsban szegény étrendet javasol a tudomány az emberiségnek

mti

2017.06.07. 17:46

A Föld fajainak megóvásához többek közt erre lenne szükség egy tanulmány szerint.

Hirdetés

A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül "soha nem látott" mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai. A Nature Insight című folyóirat aktuális számában közölt tanulmány szerint a leginkább fenyegetett több mint 360 nagy testű emlősfaj Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, vagyis a világ biológiailag legsokszínűbb régióiban él.


Ennyivel fog növekedni az élelmiszerigény

A Föld népessége jelenleg hétmilliárd fő és várhatóan négymilliárddal leszünk többen az évszázad végére. Mostanra az emlősfajok negyedét, míg a madárfajok 13 százalékát fenyegeti a kihalás. A fenyegetett fajok csaknem felét veszélyezteti a vadászat és az orvvadászat.

A bolygó szárazföldi felszíni területeinek nagyjából 14 százalékát teszik ki a kijelölt védett területek, ám a fajok sokszínűsége továbbra is világszerte csökken. Globálisan nézve ugyanakkor további 710 millió hektárnyi földterületet kellene megtisztítani, és termőfölddé tenni - nagyrészt a fekete-afrikai régióban - a 2060-ra várható élelmiszerigény kielégítésére.


Mi az, ami segíthet?

A szakemberek szerint ugyanakkor nincs minden veszve. Úgy vélik, az emberek táplálkozási szokásainak, valamint gazdálkodási módszereinek drasztikus megváltoztatása eredményt hozhat. Szerintük 2060-ra "egészséges étrendet" lehetne kialakítani a bolygó tízmilliárd lakosa számára, miközben élhető környezetet lehetne biztosítani a megmaradt állatfajoknak.

Mindehhez egyebek között

  • a természetvédelmi területek kibővítésére és hatékonyabb kezelésére,
  • a vadászat és orvvadászat hátterében álló okok megszüntetésére,
  • a termőföldek megóvására,
  • a kártevőknek és aszályoknak jobban ellenálló haszonnövények termesztésére,
  • valamint húsban szegény, de gyümölcsben, zöldségben és magvakban gazdagabb étrendre való áttérésre lenne szükség.
Fókuszbantermészetvédelem