2024.06.20, Csütörtök

Ilyen még nem volt: 1500 extrémsportoló mutatja be tudását Budapesten

MTI

2017.08.17. 15:09

Több mint 50 országból érkeznek a résztvevők, akik a Kopaszi-gáton versenyeznek hat extrémsport szakágban. Emellett lesz mindenki előtt nyitva álló amatőr kategória is.

Akrobatikus mutatványokkal szórakoztatják a közönséget hétvégén Budapesten, az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválján (FISE). Olivier Pascal, a jogtulajdonos fejlesztési igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a péntektől vasárnapig a Kopaszi-gátnál sorra kerülő, ingyenesen látogatható esemény a második állomás az extrémsportok idei versenysorozatában.

„Másfél éves előkészítő munka után hoztuk el a versenyünket erre az egyedülálló helyszínre, ahol nyílt rendszerben bárki megmutatja képességeit” – fogalmazott a fejlesztési igazgató, aki kitért arra, hogy az indulók szabadstílusú BMX park és flatland, wakeszörf, wakeboard, szabadstílusú görkorcsolya park és gördeszka kiesős verseny szakágakban mérhetik össze tudásukat.

Pascal büszkén hívta fel a figyelmet arra, hogy a 20 éve Franciaországban indult FISE folyamatosan fejlődött az elmúlt két évtizedben. Bart de Jong, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabadstílusú BMX szakreferense hozzáfűzte, hogy a szabadstílusú BMX park szakág felkerült a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia és a 2020-as tokiói ötkarikás játékok műsorára is.

 

A kulcs a fiatalok megszólítása

Johan Berthonneau, a FISE sportigazgatója közölte, hogy a hétvégi extrémsport fesztiválra több mint 50 ország mintegy 1500 versenyzője érkezett Budapestre. „Szeretnénk minél több fiatalt bevonni, ezért amatőr kategóriában tudásszinttől függetlenül bárki elindulhat a versenyeken” - emelte ki a sportigazgató, aki szerint a kilátogató nézők elképesztő akrobatikus mutatványokat láthatnak majd a három nap során.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény a kormány kiemelt támogatásával valósul meg. A sportvezető szerint a magyar kerékpársport legnagyobb kérdése jelenleg az, hogyan tudnak minél több fiatalt megszólítani, s ebből a szempontból az extrémsport fesztiválnak óriási jelentősége van.

A FISE versenysorozatának még két állomása lesz az idén, az egyik szeptemberben a kanadai Edmontonban, majd november elején a kínai Csengtuban.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

fws_budapest_-_media_guide_a4_hun.pdf

(application/pdf)

6.01 mb

Fókuszbansportversenyextrém sport