2024.07.25, Csütörtök

Mire figyeljünk, ha az ölünkbe pottyan 3 milliárd forint?

pestpilis.hu

2017.08.17. 13:40

Sokakat lázban tart az ötöslottó eheti nyereménye, a hirtelen jött hatalmas pénz azonban legalább akkora felelősség, mint öröm.

Az átlagosnál nagyobb vagyonnal rendelkezők különleges igényekkel rendelkeznek, nekik öt jó tanácsot érdemes megfogadniuk - írja a K&H Private banking.

 

Diszkréció

Általános tapasztalat, hogy a hirtelen jött pénzzel sok „jóakaró” és rég nem látott „barát” is érkezik, akik próbálják „segíteni”, befolyásolni a nyertes döntéseit. Ezért - bármennyire is nagy a kísértés arra, hogy ország-világnak elmondjuk szerencsénket -, érdemes a helyzetet bizalmasan kezelni. Csak olyanokkal javasolt megosztani a hírt, akikkel valóban együtt akarunk dönteni, akikben megbízunk, kíváncsiak vagyunk a tanácsaira, és segíteni tudnak.

 

Az idő (rengeteg) pénz!

Nagyobb pénzösszegnél semmiképp se sajnáljuk az időt arra, hogy felmérjük a különböző pénzügyi szolgáltatók tanácsait. Sőt, magukat a szolgáltatókat is! Hiszen nagy összegnél a veszteség is óriási lehet.

 

Luxus, de meddig?

Persze egy nagyobb pénznyereménynél alapvető, hogy megvegyük vagy megvalósítsuk korábbi álmainkat. Kell, hogy legyen azonban egy határa a költekezésnek, hiszen a luxusautók, ékszerek, ingatlanok fenntartási és védelmi költségei akár már néhány év alatt a nyereménynél is hatalmasabb összegeket vihetnek el. Az ölünkbe hullott pénz negyedénél, harmadánál többet ezért semmiképp nem érdemes ilyen célokra elszórni.

 

Nagy pénz = nagy adó

Nemcsak a kisebb megtakarításoknál érdemes jól megnézni az olyan adómegtakarítási lehetőségeket, mint a TBSZ, NYESZ vagy egyes biztosítási formák, de a nagyobb vagyonnál is. Hiszen egy ekkora összegnél már akár egy komolyabb autó árát is elviheti az adó.

 

Ha mi nem is, a pénzünk azért dolgozzon

Amellett, hogy legyen egy likvid, könnyen hozzáférhető része vagyonunknak, fontos, hogy legyen olyan része is, ami hozamot termel. Hiszen csak így tartható fenn hosszabb távon egy valóban új, minőségibb életmód.

Fókuszbanpénzügy