2024.03.28, Csütörtök

Soha nem látott lehetőséggel tudott élni Magyarország

mti

2017.08.01. 12:16

A vizes vb-re érkezett turisták kétharmada biztosan visszatér, 80 százalékuk ajánlani fogja ismerőseinek Magyarországot.

Hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kutatást készített külföldi turisták körében a vizes vb magyar turizmusra gyakorolt hatásairól. Az eredményekről beszámoló fővárosi sajtótájékoztatón Guller Zoltán, vezérigazgató elmondta, a megkérdezettek kétharmada biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat. További jó eredmény, hogy a 98 százalékuk nyitott a visszatérésre, és ötből négyen azt mondták, ajánlják majd ismerőseiknek Magyarországot.


Új vendégkör érkezett az országba

A vezérigazgató úgy fogalmazott, az ország sosem látott lehetőséget kapott, hogy megmutassa magát, értékeit, látnivalóit a világnak, több százmillió tv-néző látta Budapest turisztikai adottságait. A versenyeket csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen.

Guller Zoltán szerint az ország remekül vizsgázott nem csak a világverseny rendezőjeként, hanem vendéglátóként és úti célként is az elmúlt hetekben. A vizes vb megrendezésével olyan új vendégkört is sikerült az országba csábítani, akik egyébként nem látogattak volna el az országba. 

Az ide látogatók jellemzően fiatal diplomások, közel fele 18-29 éves korosztályba tartozott.


Milliárdokkal nő a bevétel

Az esemény miatt érkezők négyszer annyi időt töltöttek az országban, mint a máskor ide látogatók: az átlagos tartózkodási idő 9 nap volt, szemben a 2,4 nappal. A nagy nézettségű, magas presztízsű sportesemények látogatóival a fizetőképes, hosszabb tartózkodást is megengedő turistákat lehet megnyerni, ami az MTÜ egyik kiemelt stratégiai célja.

Az előzetes várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a versenynek köszönhetően.


Jó jegyeket kapott az ország biztonsága és infrastruktúrája

Guller Zoltán kiemelte, a felmérés szerint a külföldiek felénél pozitívan változott a Magyarországról kialakult kép, elégedettségük az országgal tízes skálán 8,73 pont lett. Az infrastruktúrával - közlekedés, szállás, tisztaság - való elégedettség is magas lett, minden vizsgált érték 8 feletti lett a 10-es skálán.    

A legnagyobb pozitív fordulat a biztonság érzékelésében volt, 57 százaléknak változott pozitívan a véleménye, és a tízes skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot.

 

Fókuszbanturizmusvizes vb 2017