2024.03.29, Péntek

Fucsovics a világelitbe repítette a magyar teniszválogatottat

mti

2017.09.18. 09:55

A mostoha időjárás ellenére másfélezren ünnepelték az oroszok elleni csodát a Kopaszi-gáton. Jövőre világsztárok jöhetnek Budapestre.

Hirdetés

Fucsovics Márton három szettben legyőzte Karen Hacsanovot az oroszok elleni budapesti tenisz Davis Kupa-párharc vasárnapi zárónapján, ezzel a magyarok 3-1-re megnyerték a csatát, és 21 év után visszajutottak a világcsoportba.


"Nagy előrelépés az egész országnak"

A magyarok Fucsovics pénteki sikere és a páros szombati győzelme után 2:1-es vezetéssel várták a zárónapot, melyen a két egyesből legalább egyet meg kellett nyerni a feljutáshoz. A világranglistán 113. Fucsovics nem bízta a zárómeccsre a döntést, és 2 óra 15 perc alatt 7:5, 6:4, 6:4 a ranglistán 32. Hacsanovot.

A hatalmas sikert a folyamatos esőzések ellenére 1500 néző ünnepelte a Kopaszi-gáton felépített ideiglenes lelátókon.

A hétvége hőse a találkozó utáni nyilatkozatában elmondta, kisebb csoda történt az elmúlt három napban, melyeket sosem felejt el. "Nagy előrelépés ez nekem, a csapatnak és az egész országnak. Köszönet mindenkinek, aki kijött a hétvégén, a rossz idő ellenére is" - tette hozzá.    


Világklasszisok ellen is játszhatunk

Köves Gábor kapitány - aki aktív részese volt a két válogatott legutóbbi, 1996-os csatájának - kiemelte, hogy nagyon nehéz szakaszok is adódtak a sorsdöntő meccsen. "Marci elképesztően játszott a második szettben és a hajrában is, amikor hátrányból szerválta ki a mérkőzést. Jövőre remélhetőleg lesz a világcsoportban hazai találkozónk, és akkor megint megmutathatjuk magunkat a közönségnek" - közölte, hangsúlyozva, hogy a jelenleg top 100-on kívüli Fucsovics két ellenfelet is legyőzött a világranglista legjobb 37 játékosából.    

A magyarok jövőre a 16 csapatos nemzetközi elitet felvonultató világcsoportban játszhatnak, ahol legutóbb 1996-ban szerepeltek. A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor. A lehetséges ellenfelek: Kazahsztán, Horvátország, Svájc, Hollandia, Németország, Franciaország, Szerbia, Belgium, Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország, illetve várhatóan Japán és Kanada.

Fókuszbantenisz

Ajánljuk még