2024.03.29, Péntek

Székely össztűz alá került Bukarest a medvék miatt

mti

2017.09.20. 15:56

Az élethez és a testi épséghez fűződő alkotmányos jogokat sérti a medvéket kontroll nélkül hagyó román kormány.

Hirdetés

Több mint 13 ezer Hargita megyei polgár panaszolta be a romániai környezetvédelmi minisztériumot az ombudsmannál a nagyvad-populációk szabályozásának elmulasztása miatt. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerdán nyújtotta be az ombudsman hivatalához a petíció szövegét és az aláírásokat. Az aláírók között többen is vannak, akiket medvetámadás ért az elmúlt hónapokban.

A panasztevők úgy vélik, hogy a környezetvédelmi minisztérium megsértette az élethez és a testi, szellemi épséghez, valamint az egészségük megőrzéséhez fűződő alkotmányos jogukat azzal, hogy 2016-ban és 2017-ben nem szabályozta a nagytestű ragadozók populációit.


Napi szinten veszélyeztetik az életet és a vagyont

Miután 2016-tól betiltották a medveállományt szabályozó évi 400-450 kilövést, drasztikus túlszaporodás indult meg. Emiatt a medvetámadások száma folyamatos növekedést mutat Székelyföldön, szinte minden hétre jut halállal, vagy súlyos sérülésekkel járó baleset. A román hatóságok ugyanakkor súlyos büntetéssel sújtják a védett állatok kilövését, és az is előfordul, hogy a nagyvárosok környékéről a székelyföldi falvak erdeibe telepítik át a medvéket.

A petíció szerint a túlszaporodott ragadozók napi rendszerességgel veszélyeztetik az emberek testi épségét, gazdaságaikat. Ugyanakkor rengeteg veszteséget okoznak az állatartóknak is.

Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Fókuszbanmedveszékelyek

Ajánljuk még