2024.03.19, Kedd

Az ország egyik legnagyobb szakrendelője újul meg

mti

2017.10.05. 20:09

A Péterfy-kórház Fiumei úti telephelye 35 éves szünet után kap fejlesztést. Nyolc-kilenc év alatt több mint 700 milliárd forintból újul meg a fővárosi ellátórendszer.

Hirdetés

Mintegy 1,3 milliárd forintból fejlesztik a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetet és Baleseti Központot az Egészséges Budapest Program keretében. A projektről Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Az eseményen kiderült, a főváros V., a VI., a VII. és a VIII. kerületét ellátó intézmény mindkét központját érinti a felújítás:

1 milliárd 105 millió forintból az erzsébetvárosi Péterfy Sándor utcai központ, valamint a szomszédos Józsefvárosban fekvő Fiumei úti telephely is korszerűsödik.

A Fiumei úton lévő épületben a legutóbb 1978-1982-ben volt teljes körű felújítás, azóta csak állagmegóvást végeztek. Itt ennek megfelelően megújul a fűtési rendszer, a gépészet, felújítják a lifteket, a kórtermeket, a folyosókat és a vizesblokkokat, valamint bővítik az épület tetején található helikopterleszállót is. Szintén a Fiumei úti épületben egy 1500 adagos főzőkonyhát alakítanak ki és kiépül a központi labor is.

Mindezek mellett 192 millió forint jut a Péterfy Sándor utcai telephely orvosi eszközeinek megújítására.

A két telephelyhez összesen mintegy negyedmillió ember tartozik ide, évente nagyjából egymillióan keresik fel az intézményt. Több szakmában a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű ellátását biztosítja a kórház 1547 ággyal. Szakrendelője az országban az egyik legnagyobb.

A sajtóeseményen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt,

Budapest "valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el" az Egészséges Budapest Programmal,

a következő nyolc-kilenc évben több mint 700 milliárd forintból újul meg a fővárosi ellátórendszer.

Az államtitkár kiemelte, hogy eddig 51 milliárd forint elköltéséről született döntés, ebből 21 milliárd jut eszközfejlesztésre, 19 milliárd forintból pedig a beruházások előkészítése kezdődhet meg. A következő években három centrumkórházban, 25 egyéb kórházban és hét szakrendelőben kezdődnek el a fejlesztések.

FókuszbanegészségügyJózsefvárosErzsébetváros