2024.05.23, Csütörtök

A magyar szellemiség elpusztíthatatlan! - 58 helyszínen rajtolt el a Wass Albert felolvasás

pestpilis.hu

2018.02.23. 17:26

Az egész világ magyarságát átölelő felolvasó kör ugyanazt a tüzet viszi tovább, amit Wass Albert Erdélyben és aztán a tengerentúl hosszú évtizedeken keresztül táplált.

Immár tizenegyedik alkalommal szervezték szerte a nagyvilágban a határokat eltüntető maratoni Wass Albert-felolvasást a magyar összefogás és a magyar szellemiség megerősítésének jegyében. A szervezők közleményéből kiderült, az erdélyi író születésének 110. évfordulóján a tengerentúlon New York, Miami és Calgary, Erdélyben Máramarossziget és Marosvásárhely, a Felvidéken Naszvad és Érsekújvár, Belső-Magyarországról pedig további 51 település csatlakozott, így összesen 58 közösség vesz részt a kétnapos kezdeményezésben péntek este 6 és szombat est 7 óra között.

A rendezvény idei országos köszöntőjében az áll, a felolvasások résztvevői ugyanazt a tüzet viszik tovább, amit Wass Albert Erdélyben és aztán a tengerentúl hosszú évtizedeken keresztül táplált, fáradhatatlan munkát végezve a nemzetért. „A mai napon az egész világ magyarságát átölelő, hatalmas felolvasó körben a magyar szellemiség megerősítésén és az öntudatunk újjáélesztésén dolgozunk, akárcsak ő tette!” – áll a közleményben.

A köszöntőben megállapítják, a magyarság szellemi ébredéséért dolgozó köröknek hála az utóbbi időben egyre több magyar ember számára válik világossá, mekkora kincseket jelent a magyar Hagyaték. „Egyre többen tudjuk, mekkora erő, bölcsesség és szeretet árad a Szent Korona képi üzeneteiből, történelmi alkotmányunkból, a pálosok munkásságából, a rábaközi táltosok tudásából, a magyarságot a pusztító történelmi viharokban is megtartó szerves műveltségünk elemeiből, az őseink által követett évköri rendből, ünnepeinkből, népszokásainkból, népművészetünkből, népmeséinkből, táncainkból, nyelvünkből, ősi rovásírásunkból…”

A közlemény szavai szerint

ezek a kincsek ugyanazt az őstudást közvetítik, és egészséges gondolkodási mintákat adnak a bennük elmélyedőknek, vagy akár egy egész társadalomnak, ha ezekre építkezik.

„De ugyanez az őstudás van elrejtve Wass Albert és más nagy íróink, költőink műveiben is, ezért vagyunk most itt!”

A szervezők ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, Wass Albert – ha megtehetné – „Látó emberként” biztosan szóvá tenné, hogy egyelőre felemás a helyzet ezzel a tudással. „Tudunk is róla, meg nem is, hisszük is, meg nem is, használjuk is, meg nem is… Vagyis üldögélünk egy a világon egyedülálló szellemi és lelki Örökségen, anélkül, hogy valójában használnánk…!”

Az országos köszöntő egy képzeletbeli Wass Albert-idézettel zár, útmutatót adva a magyarságnak: „Emlékezzetek Pió atya jóslatára és a táltosaink üzeneteire: ott van a kezetekben a világ legnagyobb kincse, A MAGYAR HAGYATÉK! Higgyétek el végre, ez a Szellemiség elpusztíthatatlan, fénye képes betölteni a Kárpát-medencét, és győzelemre vezetni a magyarságot! De a többi népet is kisegíti a bajból, mert újjáteremti az elveszett összhangot a Természettel! Használjátok végre, keressétek meg az utat ahhoz, hogy az egész Kárpát-hazát betöltő erővé váljon!”

FókuszbanmagyarságszépirodalomWass Albert