2024.04.19, Péntek

Saját tejüzemmel tört ki a reménytelenségből Magyardombegyház

HVG

2018.05.15. 18:31

Közmunkából építették, abból is üzemeltetik, de hamarosan rendes bért kaphatnak munkájukért a helyiek.

Hirdetés

Részletes riportban számolt be a HVG a Békés megyei Magyardombegyház új tejüzeméről. A megye déli csücskében fekvő zsákfalu lakói a rendszerváltáskor a téesz és az állami gazdaság elköltözése, privatizálása után a szociális segélyből és napszámból éltek - egyik napról a másikra. 2010-re az önkormányzat is kifulladt, ekkor próbálta felhívni a figyelmet magára a parlament előtt „kolduló falu”.


A teljes reménytelenségben sem adták fel

Dús Ildikó polgármester elmondta, 2012-től lépésről lépésre szervezték a falu életét, kihasználva a Start Közmunka Program lehetőségeit. Visszavásárolták az iskola épületét, ahol varrodát, szappankészítő műhelyt alakítottak ki. Az önkormányzat udvarán fóliákat húztak fel.

A tejüzem ötlete is ekkor született meg, erre 98 millió forintot nyert a falu a Belügyminisztérium pályázatán. Négy hónap alatt szinte saját kezükkel építették fel a telepet a helyi közmunkások. Az udvaron levő, felújított épületbe kerültek a kecskék. Először 20 parlagi kecskét vettek, majd amikor kitapasztalták, hogy ezek kevés tejet adnak, akkor bővítették 200-ra a létszámot, jól tejelő alpesivel.

Tavaly áprilisban tudták elindítani a próbaüzemet, augusztusban már végleges engedélyt is kaptak, és nem kellett pluszpénz a befejezéshez.


Egy kóstoláson múlt a falu sorsa

A végső cél persze az, hogy a bevételekből fenn tudja magát tartani majd a tejüzem, a polgármester szerint jó úton haladnak. Ezt igazolja a HVG legfrissebb híre, a keddi cikk szerint az üzem biztos piacot szerzett. A békéscsabai kolbászfesztiválon ugyanis az egyik üzletlánc beszerzési igazgatója megkóstolta a kecskesajtot. Ezután termékbemutatóra hívta a magyardombegyházi csapatot, ott is bevált a termék, így lett üzlet a találkozásból.

Júniustól már szociális szövetkezetként működik a tejüzem, ezzel a közmunkások is előre léphetnek, eleinte egy kis állami rásegítéssel, de rendes bérezést fognak bevezetni.

A sajt mellett joghurtokat is gyártó üzemnek hetente negyven-ötven kiló kecskesajtot kell majd szállítania a megrendelőhöz.

Fókuszbanvidékfejlesztéshelyi termékekélhető életMagyardombegyház

Ajánljuk még