2024.04.20, Szombat
Az e-cigi is van olyan káros, mint a dohányzás
Illusztráció (pexels.com)

Az e-cigi is van olyan káros, mint a dohányzás

index.hu

2018.09.08. 11:14

Egy friss kutatás hasonló eredményekkel járt, mint a dohányosok esetében.

Hirdetés

Egy brit kutatás kimutatta, hogy minden korábban gondoltnál veszélyesebbek lehetnek az e-cigaretták. Az eredmények azt mutatják, hogy hasonló tünetek jelentek meg a gőz belélegzésekor, mint erős dohányosoknál – derült ki az Index cikkéből.

Korábbi kutatások jobbára csak a folyadék összetevőinek közvetlen hatását vizsgálták, az új kísérletek azonban a gőz halmazállapotú (azaz melegebb és erősebb hatású) anyaggal folytak, imitálva az e-cigarettázást. A brit kutatók nem dohányzóktól vett tüdőszöveteket helyeztek egy gépbe, ami az e-cigizést körülményeit szimulálta. A nyolc mintát megvizsgálva azt találták, hogy az e-cigaretták gőze súlyosan károsítja a tüdőben található léghólyagok fehérvérsejtjeit, amik a tüdőbe jutó szennyeződések, kórokozók, allergének eltávolításáért felelnek. Mindezzel összefüggésben a gőz hatására gyulladásos folyamatok is beindultak a vizsgált szövetmintákban.

A kutatók szerint a kísérletek során az erős dohányosoknál kialakuló krónikus tüdőbetegségekhez hasonló tüneteket tapasztaltak.

A kísérlet mindenesetre folytatásért kiált, a kutatók nagyobb mintaszámon, hosszabb ideig szeretnék vizsgálni a jelenséget, hogy szilárdabb bizonyítékot szolgáltathassanak az e-cigizés káros hatásairól.

 

Egyre valószínűbb, hogy az e-cigik is rendkívül károsak

Világszerte egyre több szakértő gondolja úgy, hogy az e-cigaretták jóval veszélyesebbek, mint azt korábban sokan gondolták. Túl azon, hogy a gőzben jóval kevesebb a rákkeltő anyag, mint a cigarettafüstben, a belélegzett folyadékgőz összetevőiről több új kutatás is aggasztó dolgokat állít (a benne lévő nikotin rákkeltő lehet), és a dohányzásról sem igazán segít leszokni, ezzel pedig növeli a szívroham kockázatát.

Fókuszbankutatásegészségdohányzás