2024.03.19, Kedd

Bemutatták a legsikeresebb Wass Albert-regényből készült filmet

pestpilis.hu

2018.10.28. 11:30

Székelyudvarhelyen közel kétszer annyian szerettek volna bemenni a premierre, mint amennyien befértek.

Hirdetés

Erdélyben mutatták be először a Wass Albert Funtineli Boszorkány című könyve alapján készített filmet. A film premierjét Székelyudvarhelyen tartották, ahol az emberiseg.hu riportja szerint a 280 jegyre több mint ötszázan pályáztak. 

 A premieren a közismert előadóművész, Simó József méltatta a filmet és a rendezőjét. Felhívta rá a figyelmet, hogy a román államhatalom koholt vádak alapján még mindig háborús bűnösként kezeli Wass Albertet (a műveit felolvasó rendezvényeket pedig rendőrségi intézkedésekkel teszik lehetetlenné Erdélyben - a szerk.). Az író munkásságának valódi fokmérője azonban az,

hogy a Funtineli Boszorkányt román nyelvre is lefordították, és több román író is elismerően nyilatkozott róla, kiemelve, hogy a regény gyönyörűen mutatja be a román néplelket a román szereplők által.

Az erdélyi premieren az is kiderült, hogy Poór István filmrendező saját forrásból, négymillió forintból alkotta meg a nagysikerű regény filmváltozatát. Az összeg töredéke a manapság készülő jelentősebb magyar filmek költségvetésének. Simó József arról is beszélt, hogy Magyarországon már legalább ötször nekifutottak a Funtineli Boszorkány filmesítésének, azonban ez minden esetben meghíusult. Indoklása szerint azért, mert a magyar állami filmgyártásban meghatározó szerepben levő Andy Vajna határozottan ellenzi Wass Albert műveinek filmre vitelét.

FókuszbanfilmmagyarságWass Albert

Ajánljuk még