2024.03.28, Csütörtök

Pro Architectura díjat érdemelt a Palatinus Fürdő felújítása

mti

2018.10.24. 22:14

Többek közt a zugligeti Lóvasút bádogos munkája, a budajenői magtár átépítése és egy mádi műemléki kúria rekonstrukciója is a díjazottak között.

Hirdetés

A magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért adták át idén a Pro Architectura díjakat szerdán, az Országházban. Az elismeréseket Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár adta át.  

Idén a díjra valamely jeles építészeti, városépítészeti, tájépítészeti vagy belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységgel, valamint az építészeti közéletben és oktatásban, tervezésben és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekkel lehetett pályázni. Ugyanakkor kitüntettek egy kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő építtetőt és egy kivitelezőt is.   

  • Díjat vehetett át a Nagy Csaba építész által vezetett Archi-Kon Kft. a Palatinus Strand épületének átalakításáért és felújításáért.   
  • Pro Architectura díjat kapott az Avant-Garde Építész Stúdió Kft. a főváros XXII. kerületében lévő és a városképhez illeszkedő piac, valamint a hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakításáért.   
  • Berecz Tamás és Batári Attila a vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakításáért kapott elismerést, Csóka Balázs építész pedig a Budajenőn lévő, XVIII. század végén épült, a Skót Bencés rend uradalmához tartozó késő barokk magtár épület megmaradt részének közösségi épületté való alakításáért vehetett át kitüntetést.
  • Erhardt Gábor a mádi Király dűlőn lévő műemléki védettségű kúria felújításáért, valamint egy borászat és egy vendégház kialakításáért kapott díjat, Vikár Andrást, Lukács Istvánt és Gál Árpádot pedig azért tüntették ki, mert a kőbányai Szent László tér és az Állomás utca sarkán álló századfordulós épület mellett, az Állomás utcára néző foghíjtelek beépítésével egy új korszerű önkormányzati épületet is sikerült példamutató módon kialakítani. 
  • Pro Architectura díjban részesült Budakalász Város Önkormányzata is, amely építészeti útmutatót dolgozott ki a pilisi építészeti értékek megőrzésére.   


Az oktatási, építtetői és a kivitelezői tevékenység is reflektorfényben

Az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért eredményeiért tüntették ki Vámossy Ferenc Széchenyi-, Ybl Miklós-, Apácziai Csere János- és Szent-Györgyi Albert-díjas építészt, építészettörténészt, aki mintegy hatvanévnyi kutató és oktató munkája során generációk építészetről való gondolkodását formálta. "Tan- és szakkönyveit a magyar építészettörténet és építészetelmélet meghatározó alkotásaiként tartjuk számon, oktató és kutatómunkája mellett széleskörű szerkesztői, kritikai, ismeretterjesztő és szakmai közéleti tevékenységet folytat, mintegy 240 szakcikk, könyvrész, kritikai és művészeti írás szerzője" - hangzott el a laudációban.   

Építtetőként kifejtett tevékenységért tüntették ki Mohácsi Bugarszki Norbert közgazdászt, a mohácsi, cselevölgyi Szent Miklós vízi- és taposómalom tulajdonosát és építtetőjét, aki nem csak az épületet állította helyre, de a vízügyi levéltárból kikutatott adatok alapján a vízikereket és a korábbi három darab őrlőberendezésből egyet újjá is építtetett.  

Kivitelezőként kifejtett tevékenységéért Pro Architectura díjat kapott Puskás András díszműbádogos is, aki a budapesti Zugligeti lóvasút állomásépületének teljes körű tetőfedő és díszműbádogos feladataiért, az épület fedélszékrendszere és a tetőfedés helyreállításáért kapott elismerést.

Fókuszbanépítészet

Ajánljuk még