2021.01.24, Vasárnap

Hirdetés

Újra kigyúltak a tüzek szerte Székelyföldön

mti

2018.10.29. 17:13

A békés, de jogos követelés újra napirenden: a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld önálló útra akar lépni.

Hirdetés

Több mint száz székelyföldi település közelében gyúltak őrtüzek vasárnap este a magaslatokon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyföld Autonómiájának Napján.  

Az autonómia napjának délelőttjén a székelyföldi templomokban is imádkoztak a régió autonómiájáért. "A kedvező, nyárias időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi évek gyakorlatánál többen állták körbe az őrtüzeket" - mondta el az MTI-nek Gazda Zoltán, a rendezvény főszervezője.     

Az őrtűzgyújtás helyszínein felolvasták a rendezvény kiáltványát. Ebben rögzítették, hogy az egykori székely hadviselésben jelző, figyelmeztető szerepet játszó lármafák ma az autonómia melletti kiállást szimbolizálják.

"Ismételten felhívjuk a figyelmet jogos és békés követelésünkre, egyben kinyilvánítjuk akaratunkat Székelyföld területi autonómiája iránt. Jelezzük, hogy a román parlament által harmadszorra is elutasított, a területi autonómia közjogi keretét biztosító statútum törvényerőre emeléséről nem mondunk le. Folytatjuk azt a demokratikus küzdelmet, amely párbeszéd útján, de minden békés eszközt felhasználva biztosítja szabadságunk garanciáit. Megerősítjük ragaszkodásunkat a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz"

- áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.    

A kiáltványban az SZNT autonómiastatútum-tervezetéből idézték, miszerint az autonómia alatt azt értik, hogy

át kívánják venni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően.

A kiáltvány szövegét Izsák Balázs SZNT-elnök jegyezte, aki a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékműve melletti gyertyagyújtáson vett részt.

FókuszbanmagyarságszékelyekSzékelyföld