2024.07.23, Kedd

Ötszörös vagy tízszeres Iron Man? Ez a magyar mindkettőt nyeri!

mti

2018.11.27. 21:32

Leírni is szinte lehetetlen: 38 kilométer úszás, 1800 kilométer kerékpározás, végül egy 422 kilométeres futás - egy olyan ember nyeri meg, aki 40 évig nem is sportolt.

A felkészültség mellett bátorságra is szükség van egy ultratriatlon verseny teljesítéséhez Szőnyi Ferenc szerint, aki másfél hete megnyerte a New Orleansban rendezett tizszeres távú Ironman versenyt.   


Egyre többen vannak

Az 54 esztendős komáromi sportoló az M1 aktuális csatornán kedd este elmondta, a győzni és haladni vágyási ösztönt lényegesen megnehezítette, hogy egyben kellett teljesíteni a tízszeres távot, azaz a 38 kilométer úszást, az 1800 kilométer kerékpározást, illetve a 422 kilométeres futást.    

Rámutatott, jelenleg nagyjából 15-20 olyan versenyző van, aki rendszeresen nekivág az extrém távoknak. "Szűk a merítés, kevesen művelik, hiszen nemcsak felkészültség, hanem bátorság is kell ahhoz, hogy megméresse magát az ember" - fejtette ki. - "Ám mindig vannak, akik többre vágynak, így egyre több ember méreti meg magát a hosszabb távokon."


Eleinte úszni is alig tudott

Szőnyi idén augusztusban Svájcban az ötszörös távon diadalmaskodott, majd New Orleansban 222:10:51 órás idővel győzött. Felidézte, az úszásnál még hűteni kellett a 20-25 fokos termet és a vizet is, ám a megközelítőleg Budapest-Barcelona távnak megfelelő kerékpározásnál beköszöntött az északi szél, így a futást nagyrészt már -3 fokos hidegben teljesítették.   

Szőnyi Ferenc a 40-es éveihez közeledvén kezdett sportolni, és hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpártávokon tud  kiemelkedően jól teljesíteni. A 2008-as első dupla Ironman versenye előtt egy hónappal még úszni is alig tudott, szinte teljesen ismeretlen volt a hazai mezőnyben.

A sportág megdöbbenésére még abban az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezett 10-szeres Ironman versenyen.   

A következő évben több külföldi Ironmanen is dobogóközelbe került, majd 2010-ben már a hússzoros Ironmanen lett világbajnok, 2013-ban pedig harminc napon át harmincszor teljesítette az Ironmant, és lett vb-ezüstérmes.