2024.04.20, Szombat
Budapest egyedülálló óriásépítkezéseit mutatták be az Újvárosházán
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Budapest egyedülálló óriásépítkezéseit mutatták be az Újvárosházán

magyarepitok.hu

2019.06.16. 08:02

A Magyar Építő és a ZÁÉV konzorciumának vezetésével elkészülő Puskás-stadionról és a Market által épített Biodómról is tartottak előadást.

Hirdetés

A számos impozáns építőipari óriásprojekttel gazdagodó főváros kiemelkedő projektjeiről tartottak konferenciát pénteken a Budapesti Újvárosháza Dísztermében Tarlós István főpolgármester védnökségével.

Az eseményen a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. fővállalkozói konzorciuma által kivitelezett Puskás Ferenc Stadion, a Market Zrt. által épített Biodóm, a Etele Plázát és a Budapest One irodaházat magába foglaló kelenföldi építkezések, illetve a budapesti távfűtés fejlesztésének nagyberuházásáról tartottak előadást.

 

Dinamikus városfejlesztésre törekszenek

A hagyományteremtőnek szánt első Budapesti Építőipari Konferenciát az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), illetve a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara (BKIK) ipari tagozata szervezte meg. Az eseménysorozat célja az, hogy az építőipar jelenleg is tapasztalható fejlődését támogassa, fő témája pedig a dinamikus városfejlesztés.

Mielőtt a szakmai felszólalások elhangzottak volna, Nagy Elek, a BKIK elnöke elmondta: a városfejlesztés rendkívül komplex feladat, melyet egy jó városvezetés kiemelten jó irányba tud elvinni.

 

Nagy Elek (a képre kattintva galéria nyílik)

 

London és Párizs mellett Európa sportfővárosává tennék Budapestet

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes kifejtette: a fővárosnak van világos, hosszútávú fejlesztési terve (a Budapest 2030 program), melynek megvalósítása a jelen levő vállalkozásokkal való együttműködő partnerséggel meg tud történni. A sikeres eredményekhez pedig nagyon összetett együttműködésre van szükség – mondta el.

 

Bagdy Gábor

A kormánnyal egyeztetve a főváros vezetése azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig Budapest Európa top 3 sportfővárosa közé tartozzon London és Párizs mellett

- emelte ki.

Koji László ÉVOSZ-elnök kifejtette: a konferencia célja, hogy bemutassa az építőipar önismeretét: így az építőipart úgy fogja tudni látni mindenki, ahogy az ágazat magát is látja. 2018-ban Ciprust leszámítva a magyar építőipar érte el a legnagyobb növekedést az EU-ban - mutatott rá, majd hozzátette: az idei várható 4 százalékos GDP-növekedéshez 1 százalékot az építőipar fog hozzátenni.

 

Koji László (b)

2018 és ’23 között 7500 milliárd forintnyi építési beruházás vár az ágazatra Budapesten, ennek a végrehajtására készül a szakma

- mondta még el.

 

Monumentális munkát végeztek el a Puskáson

A fejlesztések bemutatását Karakas János kezdte, aki a Puskás-stadiont építő Magyar Építő Zrt.-ZÁÉV Zrt. fővállalkozói konzorcium képviseletében szólalt fel. Karakas János Schiffer Péterrel együtt a kivitelezés egyik projektigazgatója.

 

Karakas János

A vezető szakember beszédje elején elmondta, nem csupán a stadion épül fel, hanem a teljes környezte is megújul. Kifejtette: a mélyépítést generálkivitelezésben, a többi feladatot pedig fővállalkozóként, több alvállalkozó bevonásával vállalták el a cégek. A két évvel ezelőtt elrajtolt projekt kezdeteire visszatekintve az alapozásról elmondta: nagy odafigyelést igénylő munkafolyamat volt, mert a rendelkezésre bocsátott adatok felülvizsgálata után módosításokat kellett eszközölni. Az ebből származó csúszást azonban szerkezetépítés végéig sikeresen be is hozták. Hozzátette: az alapozásnál  2,5 ezer darab, egymás mellé állítva összesen 26 kilométernyi cölöpöt helyeztek el.

A Magyar Építő és a ZÁÉV projektjében Karakas János ezt követően a pilonokat emelte ki: a stadiont 38 egységre osztó elemek kialakítása szintén hatalmas munka volt. A pilonok látszóbeton felülettel lettek kialakítva, a későbbi karbantartási munka igényét csökkentve ezzel - mutatott rá egy érdekes elemre a szakember részletes beszédje során.

 

Két betongyárat építettek a helyszínen

Nagyon komoly munkavédelem mellett zajlott a feladatvégzés, már csak a látási viszonyok miatt is,

mivel gyakorlatilag reggel 7 órától este 11 óráig folyt a szerkezetépítés alatt a munka, 1000-1500 fő részvételével.

Elmondta, hogy 16 toronydarut állítottak fel a helyszínen, melyek az épület magassága miatt az átlagosnál mind magasabbak, mind pedig nagyobb teherbírásúak voltak. A forgalmi dugók elkerülése végett a helyszínre két betongyárat telepítettek a monumentális beruházáshoz. A magyar piacon elérhetetlen magasságú speciális gépeket is hozattak külföldről a munkához.

 

 

A nagyberuházás során más speciális megoldásokat is alkalmaztak: Karakas János elmondása szerint egy bizonyos magasság felett nem lehetett helyszíni monolitbeton-szerkezetként megoldani a vasbetonszerkezetet, így egy különleges feszítőszerkezetet alkalmaztak.

A területen számos előregyártott szerkezetet is használtak, olyan méretekben is, hogy a magyar piacon elérhető összes 500 tonnás kapacitású daru gyakran a helyszínen dolgozott.

 

Hamarosan a nagyközönség is megtekintheti

Az alvállalkozó KÉSZ Zrt szakértelmét bemutató tetőszerkezetről elmondta: az ország három pontján gyártották le, a 38 pilonhoz 38 főtartót szereltek be a stadionba. A tetőszerkezet felépítésekor szintén hatalmas, Magyarországon nem használt darut mutattak be. A tetőfedésről elmondta: 45 ezer négyzetméteres munkáról volt szó. A fedés utolsó mozzanatainál járnak jelenleg – tette hozzá.

 

 

A teljes építkezést leíró beszámolójában többek között beszélt még arról is, hogy 6,5 hektárt látnak el térkővel, majd a beszédje végéhez közeledve elmondta: az UEFA minden előírásának megfelelően adják át a stadiont. Ahhoz, hogy a stadion a 2020-as Európa-bajnokságon szerepelhessen, két egymástól független 11 kilovoltos betáplálást kellett kialakítania a kivitelezőknek, így bármilyen műszaki anomália esetén egy kapcsoló átváltásával használható megszakadás nélkül a rendszer. A stadion látványos kivilágítását pedig jövő szombaton, a Múzeumok Éjszakáján meg is tekinthetik az érdeklődők.

 

Egészen egyedi épület lesz a Biodóm

A Market Zrt. részéről Szente Zoltán tervezési koordinátor szólalt fel, aki a Biodóm-projektről beszélt, mely egy önálló ökoszisztémát biztosít egy különleges megoldás keretében. A fővárosi Állatkert részeként felépülő egyedi buborékformájú épület tereket, sétányokat, növényzetet és akváriumot is takar, mindezt egy nagy búra alatt, ami egy külső időjárástól függetlenül, valódi négy évszakos látnivalóvá teszi az épületet.

 

Szente Zoltán

A szakember kiemelte előadásában az 1,7 hektáron épülő 17 ezer négyzetméteres belterülettel rendelkező épület acélszerkezetét, mely háromszög alakú, többszörösen görbült elemekből áll össze. Kifejtette: először a szerkesztést tartották rizikósnak, de mint kiderült, a gyártási kapacitás volt a szűk keresztmetszet.

„Amit legyártottak az üzemben, délutánra be is szereltük”

- mondta el.

 

Precíz gyártás kellett

Az építkezés felgyorsítása érdekében a szerkezetet folyamatos geodéziai ellenőrzés és utóemelések segítségével alakították ki – derült ki szavaiból. Rámutatott: a szerkezeteket három daru emelte a helyére és még az utolsó elem felhelyezése is nehézségek nélkül sikerült – ez nagy pontosságú gyártást igényelt.

 

A biodóm korábbi állapota (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

A tetőfóliáról kifejtette: a háromrétegű, teflonbevonatú megoldásnak az a nagy előnye a biztonsági üveggel szemben, hogy a fénynek azt a spektrumát is átengedi, amely a növények és állatok életben maradásához szükséges. A speciális fóliapárnák legyártására a nemzetközi tárgyalások után egy magyar céggel szerződtek le végül – mondta el.

 

13 tonnás akrilablakkal dolgoztak

A 42 ezer köbméternyi vasbetonszerkezetet két részben építették fel – mutatott rá, majd elmondta: ehhez tervmódosításra is szükség volt, melyet rugalmasan végzett el a vállalat. Az akrilelemekről is beszélt: elmondta 13 tonnás betekintőüveget és egy teljes akrilalagutat is fel kellett szerelniük.

 

Látványterv

Az év minden szakában ugyanazt a kellemes élményt és klímát biztosító épületről már korábban is többször írtunk: az egyedi létesítmény a jövőben várhatóan a főváros egyik jelentős látványossága lehet.

Galéria

FókuszbanMagyar Építő ZrtMarket Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Puskás-stadionKÉSZ Zrt.ÉVOSZ