2024.04.20, Szombat
Milák Kristóf Phelps rekordját megdöntve lett világbajnok!
Fotó: MTI

Milák Kristóf Phelps rekordját megdöntve lett világbajnok!

pestpilis.hu

2019.07.24. 14:01

Az érdi úszó a dél-koreai vb legnagyobb szenzációját szállítva agyonverte a világ legjobbjait, és egy cápadresszes világcsúcsot adott át a múltnak.

Hirdetés

Milák Kristóf elképesztő teljesítményt nyújtva toronymagasan megnyerte a 200 méteres pillangóúszást a kvangdzsui vizes vb-n.

A 19 éves érdi klasszis 1:50,73-es eredménnyel végzett az élen, a világcsúcsot is megdöntve. A korábbi rekordot a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps (a legutóbbi olimpián, Rióban is ő nyerte a 200 pillangót) még 2009-ben állította fel, de az 1:51,51-es eredményt cápadresszben érte el, aminek a használatát azóta betiltották.

Milák teljesítményéről mindent elárul, hogy a szerdai döntőben az ezüstérmes japán Szeto Daija több mint három másodperces (!) hátránnyal ért célba. A 2012-ben 200 pillangón olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, dél-afrikai Chad Le Close a harmadik helyen végzett.


Phelps csúcsát megdönteni külön öröm

"Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erősen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntőben. Nem görcsöltem rá semmire, az időre sem, egyszerűen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus" - nyilatkozott Milák, aki 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51). "Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg." - fogalmazott Milák.   

"Nem tudtam, hogy százötvennél merre járok, azt hittem ott vannak a hátsómban. Az utolsó harminc méteren azért hallottam a közönség reakcióján, hogy nagy lehet az előnyöm, de nem gondoltam, hogy világcsúcs, bár a végén éreztem, hogy jó idő lett" - tette hozzá. Milák Adam Peaty után a második, aki Kvangdzsuban világcsúcsot úszott.    


Chad Le Clos: It was Hunbelievable!

Az MTI érdeklődésére beszélt a jövő évi tokiói olimpiáról is: "Ezek után nem mondom, hogy könnyebb vagy nehezebb lesz készülni, de van így már bennem annyi tapasztalat, hogy az olimpiához még nagyobb háttérrel, még magabiztosabban álljak" - mondta.    

A 2017-es világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos a vegyes zónában a magyar újságíróknak elképedve dicsérte Milákot és egy szójátékkal - a magyar és a hihetetlen szó angol keverésével - jellemezte az új világbajnokot és világcsúcstartót:  "Hunbelievable!" 

Milák Kristóf háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, a 2017-es budapesti vb-n 100 m pillangón ezüstérmes volt, tavaly pedig győzött 200 m pillangón az Európa-bajnokságon.

FókuszbanMilák Kristófúszásvizes vb

Ajánljuk még