2024.04.19, Péntek
A Földnél tízszer nagyobb bébibolygóval ütközött a Jupiter
smithsonianmag.com

A Földnél tízszer nagyobb bébibolygóval ütközött a Jupiter

azuzlet.hu

2019.08.15. 15:24

Legalábbis minden jel erre utal az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatai alapján.

Hirdetés

Az adatokat a Rice Egyetem és a kínai Szun Jat-szen Egyetem csillagászai tanulmányozták, írásukat a Nature tudományos lapból szemlézte az uzlet.hu.

A tanulmány azokból a meglepő adatokból indult ki, melyek szerint a Jupiter magja a vártnál kevésbé tömör és nagyobb kiterjedésű.

Ezt a Juno nevű szonda szolgáltatta, 2011-ben indították útnak a Floridából, és a Jupiter körüli pályájára 2016-ban érkezett meg.


A bolgyó nagy tömege vonzotta be az ütközést

A kutatócsoport több ezer számítógépes szimulációt futtatott le. A kalkulációk tartalmazták egy másik bolygóval való ütközés valószínűségének becsléseit különböző forgatókönyvek és becsapódási szögek szerint.

Minden esetben azt találták, hogy legalább 40 százalék az esélye, hogy a Jupiter az első néhány millió évében lenyelt egy bolygókezdeményt. A Jupiter nagy tömegvonzása miatt a frontális ütközés esélye nagyobb lehetett, mint annak, hogy csak súrolják egymást.


Víz és ammónia után kutat a szonda

Az ütközés elmélete még meggyőzőbb lett, amikor a 3D-s szimuláció megmutatta, hogyan alakíthatta át az ütközés a Jupiter magját.

“A Juno mérései szerinti sűrűségű magot csak olyan ütközés hozhatott létre, amelyben egy Földnél mintegy tízszer nagyobb bolygóembrió frontálisan rohant a Jupiterbe”

– mondta Sang-fej Liu.

A szonda elsődleges célja, hogy megértse a Jupiter eredetét és fejlődését, szilárd bolygómagot keressen, feltérképezze mágneses mezejét, víz és ammónia után kutasson, és vizsgálja a bolygó légkörét.

FókuszbankutatásűrkutatástudományJupiterNASA