2024.04.20, Szombat
A zene szabadsága mottóval rendezik meg az ötödik Cziffra Fesztivált
fidelio.hu

A zene szabadsága mottóval rendezik meg az ötödik Cziffra Fesztivált

mti

2019.09.24. 16:12

A zene szabadsága mottóval rendezik meg az ötödik Cziffra György Fesztivált 2020. február 16. és 23. között több budapesti helyszínen. A felvezető programok november 5-én, Cziffra György zongoraművész születésnapján kezdődnek.

Hirdetés

A fesztiválon a koncertek mellett bárest, hangszerbemutató, műhelytalálkozó, kiállítás, filmvetítés és előadás is várja a közönséget. A programoknak a MOM Kulturális Központ, a Müpa, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, az AJAMK - Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ, a Duna Palota és a Kroó György Zeneiskola ad otthont.

A belső, mögöttes tartalomra, a befelé fordulásra helyezi a hangsúlyt a fesztivál, hiszen a valódi ünnep belül valósul meg - mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője a rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a mögöttes tartalmak mellett a fesztivál arra is keresi a választ, hogyan tudna az oktatás szerves részévé válni, inspirálni a közönséget, mi az a titok, ami Cziffra Györgytől származik, és ezt hogyan lehetne dekódolni, miként lehetne elérni, hogy a fiatal tehetségek ne menjenek át olyan nehézségeken, mint Cziffra György.

A fesztiválon ezért a fiatalok számára különleges előadásokat, műhely- és mesterkurzusokat is kínálnak a díjazások mellett.

Balázs János kitért arra is, hogy Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából 2021-ben egész éves nemzetközi fesztivált szerveznek.

Besszer Szilvia, a fesztivál társrendezője elmondta: az őszi felvezető programok november 5-én kezdődnek a Müpában, ahol Jevgenyij Kiszin ad zongoraestet Cziffra György 98. születésnapján. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész a 2019. évi Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasaival ad koncertet.

Fókuszbanzenekultúrafesztivál