2024.03.28, Csütörtök
Beszáll az RMDSZ, felpöröghet az összmagyar aláírásgyűjtés
illusztráció

Beszáll az RMDSZ, felpöröghet az összmagyar aláírásgyűjtés

mti

2020.01.23. 17:15

A kezdeményezés célja egy olyan uniós jogszabály megalkotása, mely kiemelten támogatja a nemzeti, nyelvi, kulturális alapon elkülönülő régiókat; ezzel megőrizve az európai őshonos nemzeteket.

Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a következő egy hónapban 200-220 ezer támogató aláírást akar összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében - jelentette ki Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.


A két magyar kezdeményezés egymást erősíti

A politikus felkérte a szövetség területi szervezeteit, kezdjék el az aláírásgyűjtést. Kelemen kifejtette: az SZNT kezdeményezése csak erősíti az RMDSZ által elindított Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amit tavaly széleskörű magyar összefogás vitt sikerre.

Az SZNT polgári kezdeményezésének célja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.


Még három és fél hónap van a hajrára

Az RMDSZ-elnök nyilatkozata előtt két nappal a kezdeményezés aláírására buzdított a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja is az M1 aktuális csatornán. Dabis Attila azt mondta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 4,5 százaléka gyűlt össze.   

Közölte, 2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel (akárcsak tavaly a Minority SafePack esetében, amit végül is sikerült összegyűjteni - a szerk.) 

Az SZNT bízik abban, hogy szervezeti hálóján keresztül - a közeledő határidő ellenére - kellően sok embert tudnak megszólítani - jegyezte meg.   


Mindössze fél percbe kerül támogatni!

Hangsúlyozta: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy az európai őshonos nemzetek megőrizhessék identitásukat, és erre célzott támogatást kapjanak az uniótól. "A SZNT elérkezettnek látja az időt egy ilyen lépésre, hiszen a kezdeményezés létjogosultságát az is mutatja, hogy az UNESCO csak Európán belül 150 kihalófélben levő nyelvet jegyez" - fűzte hozzá.   

A Somlyó-hegy nyergében felállított oltárhoz érkező székelyek Csíksomlyón - MTI: Veres Nándor


A kezdeményezést eddig a kisközösségek vitték a hátukon, nemrég pedig a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is beszállt az aláírásgyűjtésbe. A kezdeményezéshez www.nemzetiregiok.eu oldalon lehet csatlakozni, erre a linkre kattintva mindössze fél perc alatt le lehet adni az aláírást, amihez csupán

  • az országunkat;
  • az egyik személyi azonosító okmányunk számát;
  • a nevünket és az állampolgárságunkat

kell megadni.

FókuszbanmagyarságszékelyekErdélyEurópai Unió

Ajánljuk még