2024.04.25, Csütörtök
Három érdekesség a furmint világnapja alkalmából
Illusztráció

Három érdekesség a furmint világnapja alkalmából

weomedia.hu

2020.02.01. 07:11

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep.

Hirdetés

A világnap alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

 

Furmintban Magyarország az egyeduralkodó

A furmintot az egyik legértékesebb hungarikumunknak tekintjük, túlnyomórészt - körülbelül 97%-ban - Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

Több Master of Wine - például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes - szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

Könnyen kombinálhatjuk a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

Fókuszbanborborászatvilágnap

Ajánljuk még