2024.02.24, Szombat

Füzesi Zsuzsa grafikus rajzait csodálhatjuk Erdőkertesen

2016.01.25. 11:04

Hirdetés

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Füzesi Zsuzsa grafikus rajzaiból nyílt emlékkiállítás az Erdőkertesi Faluház és Könyvtárban. A művésznő csodálatos munkáit tekinthetjük itt meg. A kiállítás január 23-án nyílt meg, és február 29-ig látogatható. 

Húsz éve ő az egyik legkeresettebb gyerekkönyv-illusztrátor idehaza. Füzesi Zsuzsa rajzai nem egyszerűen a kiadók, hanem elsősorban a gyerekek nagy kedvence. A mai rohanó, sokszor szürke és néha unalmas, sőt durva és kemény hétköznapokban igen nagy szükségünk van egy kis kedvességre, bájosságra, szép színes cicákra és kutyákra, kislányokra és fiúcskákra, szeretettel teli dolgokra. 

...„Eredetileg nem grafikusnak készültem, a tanult szakmám üvegtervező-iparművész, de nem műveltem, pedig tehetségesnek tartottak... Véletlenül lettem gyerekkönyv-illusztrátor. Egy barátnőmet meglátogatván kerültem a Pannónia Filmstúdióba, és pillanatok alatt beleszerettem az egész miliőbe, az épületbe, a társaságba. Nyomban jelentkeztem, és fel is vettek. Boldog 29 évet töltöttem ott. A nagy ho-ho-horgász sorozatokat én rendeztem, én voltam a Vuk egyik animátora, részt vettem a Mézga család, a János vitéz, a Hugó, a víziló készítésében is. Csodálatos hely volt, és bármily hihetetlen, de nem szívesen mentem szabadságra, annyira szívvel-lélekkel rajzoltam... Hogy illusztrátor lettem, Dargay Attilának köszönhetem, mert ő biztatott... A Vuk készítésekor, holt időben éppen firkálgattam... És Attila meglátta. De aranyosak, mondta. Miért nem ezt csinálod? ... Az első könyvillusztrációm 1984-ben jelent meg, József Attila Altatója volt... Az egész életemet végigültem: vagy olvastam, vagy rajzoltam. Ha az illusztrálás nem volna, nem is tudom, mi lenne velem. Könyv nélkül nem tudok élni... (riportrészlet Tornai Szabolcs tollából)

forrás: erdokertes.hu; www.facebook.com/FuzesiZsuzsaRajongoiKlub

fotó: sokszinuvidek.24.hu

Galéria

Helyigrafikagyerekek