2024.04.24, Szerda

Életmentő drónokat vezetnek be a vízi mentésben

tisztajovo.hu

2016.10.05. 11:06

A szívbetegek után a vízben bajba jutó emberek is a drónoktól kaphatnak villámgyors segítséget.

Hirdetés

Két évvel ezelőtt egy holland feltaláló olyan drónt fejlesztett ki, ami a defibrillátort 12 km-es körzetben egy perc alatt el tudja juttatni a hirtelen szívmegállás által sújtott emberekhez, és a használati módját is villámgyorsan ismerteti. Németországban most a vízi életmentést segítő fejlesztésről számoltak be – adta hírül a tisztajovo.hu.

A német Microdrones nevű cég szakembere elmondta, a drónt azokra az esetekre szánják, amikor a partoktól távol ér baj valakit. „Még az edzett úszóknak is megterhelő lehet huzamosabb ideig a vízfelszínen maradni egy hajóbaleset esetén. Ilyenkor testünk folyamatosan hűl és fárad, fontos, hogy a segítség minél előbb megérkezzen" - fogalmazott a szakember, aki próbamentések alapján biztos benne, hogy a módszer működőképes lesz a német parti őrségeknél.

A drón jóval a segítők megérkezése előtt kiér a helyszínre, és egy önmagát felfújó rudat dob a bajbajutottnak, amire fel tud kapaszkodni. Az eszköz a parttól túl messzire úszó túl messzire merészkedő úszóknak is segítséget adhat, miután sokkal gyorsabban ér ki az életmentőknél.

drón