2024.03.29, Péntek

Minden magyar településnek legyen termelői piaca!

MTI

2017.08.06. 22:00

A kormányzati szándékhoz 16 milliárdos program kapcsolódik, a piacok száma folyamatosan nő, de még van hová fejlődni, hisz egyelőre tizede a települések számának.

Hirdetés

A kormány célja, hogy minden településen legyen termelői piac, ezért is módosították úgy az önkormányzati törvényt, hogy ahol ilyen kezdeményezés van, ott az önkormányzatnak kötelező létrehoznia – jelezte a földművelésügyi miniszter az M1 egyik műsorában.

Nagy István elmondta, a termelői piacok száma 100 alatt volt 2010 előtt, jelenleg már mintegy 280 működik és számuk folyamatosan nő. „Nagy az igény a termelői piacokra, az őstermelőknek értékesítési lehetőségre van szükségük, a vásárlók pedig egyre inkább keresik a jó minőségű hazai termékeket” – fogalmazott a politikus.

Magyarországnak összesen 2809 települése van a KSH legutóbbi adatai szerint.

Arra is kitért, a tanyafejlesztési programból 3 milliárd forintot fordítottak ezekre a célokra. Most a vidékfejlesztési programban (VP) két pályázat keretében összesen 16,48 milliárd forint áll rendelkezésre a termelői piacok infrastruktúrájának fejlesztésére, újak létrehozására, illetve arra, hogy a szektor részt vegyen a közétkeztetésben.

Az államtitkár a korábbi mézhamisításról, a nem természetes eredetű ázsiai mézekről szólva kitért arra, hogy az Európára kiterjedő vizsgálatok után, a magyar kezdeményezésnek és összefogásnak is köszönhetően kitisztultak a polcok, ma már biztonságos mézet lehet vásárolni a hazai üzletekben és a piacokon.

Gazdasághelyi termékekélhető élet