2024.04.16, Kedd

Gigaprojektben épül geotermikus hőerőmű Turán

mti

2018.06.08. 09:01

A 45 milliárdos beruházásban létrejjövő erőmű a villamosenergia termelése mellett mezőgazdasági és lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti majd.

Hirdetés

Kína 45 milliárd forint értékű erőművi beruházást valósít meg Magyarországon, és bővülhet a légi összeköttetés is a két ország között. A beruházásról a kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az MTI-nek.

A Sanghajban kötött megállapodás értelmében a Zhejiang Kaishan Compressor a Pest megyei Turán épít 40 megawatt teljesítményű geotermikus erőművet. A létesítmény a villamosenergia termelése mellett mezőgazdasági és lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti. A vállalat emellett Budapesten létrehozza geotermikus üzletági központját.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a cég a világ harmadik legnagyobb gyártója, a távol-keleti térségben pedig piacvezető az erőművi kompresszorok előállításában.    


Közvetlen légifolyosó jöhet létre Sanghajjal

A miniszter szerint a két ország kapcsolatának fejlődését a beruházások mellett a növekvő idegenforgalom is igazolja. Tavaly 230 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ezért indokolt az összeköttetések bővítése - fogalmazott. Szijjártó Péter közölte, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a világ 7. legnagyobb légitársaságával, a China Eastern Air Holdinggal egy közvetlen repülőjárat indításáról Budapest és Sanghaj között.    

A miniszter a tárgyalásokat értékelve hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési környezettel rendelkező államnak tekinti Magyarországot. „A távol-keleti országból mostanáig csaknem 4 milliárd dollár értékű beruházás érkezett” - tette hozzá.

Gazdaságtúrageotermikus energia