2024.05.22, Szerda

Hamarosan a második honalapító nevét viselheti a Dunakeszi Főtér

2016.07.01. 08:59

Dunakeszi Főtere jelenleg Dózsa György nevét viseli.

Dunakeszi Főtere jelenleg Dózsa György nevét viseli. Mivel a magyar történelem e neves alakja nem kötődik közvetlenül  a város történelméhez, ezért a Városháza mögötti tér hamarosan IV. Bélaról, Dunakeszi alapítójáról lesz elnevezve.

IV. Béla hazánk történelmének egyik legjelentősebb uralkodója, aki a tatárjárást követően reformjaival, és közel száz kővár felépítésével második honalapítóként sikerrel gondoskodott az ország újjáépítéséről, ráadásul Dunakeszi történelmi életében is meghatározó szerepet játszik.

A település első írásos említése ugyanis IV. Béla király adománylevelében történt meg, Kezew néven, így okkal tiszteljük őt a város alapítójaként is.

Ebből kifolyólag a Képviselő-testület úgy határozott, hogy a Városháza mögötti, jelenleg Dózsa György nevét viselő tér a jövőben IV. Béláról lesz elnevezve.

Az átnevezést követően egy, a királyt ábrázoló szobor is a térre kerül, amelyet az augusztus 20-ai ünnepsége adnak át. Az erőt és méltóságot sugárzó szobor Erős Apolka szobrászművész alkotása, és a főtér észak-keleti sarkában helyezkedik majd el.

forrás: dunakeszi.hu

Galéria