2024.03.29, Péntek

Tápiógyörgyei vállalkozás játékos tanösvényeit díjazták

pestpilis.hu

2016.09.28. 10:28

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázat látogatóközpont kategóriájában harmadik a Budakeszi Vadaspark, míg a tanösvények esetében a tápiógyörgyei Patkós Stúdió hozta el a különdíjat.

Hirdetés

Hatodik alkalommal hirdették ki a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” című pályázatának nyerteseit. A pályázatban a létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján értékelik. A nyerteseket a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.

A cím elnyerésére nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások üzemeltetői pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták:

  • az erőforrások fenntartható használatát,
  • a résztvevők számára nyújtott élményeket,
  • a terület értékeinek megismertetését,
  • a létesítmény oktató és szemléletformáló szerepét is.

A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.

Látogatóközpont kategóriában megosztott I. helyezést ért el a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. III. helyezett a Budakeszi Vadaspark.

Vaddisznócsalád a Budakeszi Vadasparkban

Tanösvény kategóriában I. helyezett az aggteleki Kincskereső játékösvény, II. helyezést ért el a zalakarosi Égerösvény (Termáltó és Ökopart tanösvény), valamint III. helyezett a Tamási Miklósvári tanösvény.

Különdíj járt a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak. Ezt a címet Tápiógyörgye Patkós Stúdiója kapta, mert a klasszikus tanösvénytáblákat alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közreműködésére helyezve. A különböző interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvénytáblákba is beépítették. A stúdió fejlesztései új utakat jelöltek ki a tanösvényépítés hazai gyakorlatában, az általuk tervezett kiállításokat és tanösvényeket országszerte számos díjjal ismerték el, közülük többet Az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton is díjaztak.

HelyiBudakeszi VadasparkFöldművelésügyi MinisztériumlátogatóközpontturisztikatanösvényTápiógyörgyedíjak