2024.04.19, Péntek

Érdikummá vált Érd feltalálója

erdmost.hu

2016.10.10. 16:28

Érd olyan szellemi, emberi, tárgyi és természeti értékeket kezdett gyűjteni, melyeket érdemes megismerni, ápolni és tovább örökíteni.

Hirdetés

A város értékeinek bemutatására indított sorozatot az erdmost.hu. A lap elsőként Kaderják Gyula feltalálóval készített interjút nyugalmazott gépészmérnök a kábel, a drótkötél illetve sodronygyártás területén elért eredményei okán válhatott „Érdikummá”.

Az 1956-ban diplomázott Kaderják Gyula a sodronykötélgyártást sok szempontból megreformáló, összesen tizenkét bejegyzett szabadalomig jutott el. A nevéhez köthető egyik legismertebb találmány a Koral, azaz a korrózióálló alumínium sodrony, de a tűzött lapossodrony-kötélre is legalább ennyire büszke.

A teljes interjú itt olvasható.
 

Mi az az Érdikum?

Ez a kategória az érdi önkormányzat által létrehozott Értéktár Bizottság és a helyi civileket tömörítő Érdi Hungarikum Klubnak köszönhetően jött létre. „Érdikumnak” nevezik azokat az Érdhez köthető szellemi, emberi, tárgyi és természeti értékeket, amelyeket a helyi közösség megismerésre, ápolásra és tovább örökítésre érdemesnek talál.

ÉrdHelyitalálmányok