2024.04.26, Péntek

Dunakeszin születik az ország második fedett műugró tornya

dunakeszipost.hu

2016.12.30. 17:35

A sportág fejlesztése nem áll meg a vizes vb-re kialakított margitszigeti létesítménnyel.

Hirdetés

Októberben a Margitszigeten átadták az ország első fedett műugró sátrát, a költségvetés decemberi módosítása most egy újabb hasonló létesítménynek nyitott utat. A Dunakeszi Post azt írja, a városi sportegyesülete 635 millió forintot kapott egy szabadtéri műugrótorony és medence fejlesztésére.

Ez egy látványos olimpiai versenyszám, és jelenleg csak egyetlen mű- és toronyugrótorony van az országban” – mondta a lapnak Tuzson Bence, államtitkár. ”A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezése után is csak kettő olyan medence lesz, amelyben mű- és toronyugrást lehet tartani” – fogalmazott a Magyar Műugró Szakszövetség elnöki posztját is betöltő politikus.


A vízilabdások is nyerhetnek a fejlesztéssel

A Dunakeszi Post szerint a tervek közt egyelőre egy 10×20 méteres medencéről és a hozzá tartozó felépítményről van szó, ami télen sátortetőt kapna. A cikkből ugyanakkor kiderül, az a lehetőség is fennáll, hogy a medence 25 méteres legyen, ez esetben pólómeccsekre is alkalmas lenne. Emellett az sem dőlt el, hogy épüljön meg a létesítmény, a cikk írója a Repülőtéri úton épülő új iskolát véli legjobb helyszínnek. „Itt egy komoly sportcsarnok is megvalósul, így a kapcsolódó létesítményekre nem kellene költeni” – áll a cikkben.

Októberben a Margitszigeten adták át a Széchy Tamás Uszoda műugró sátrát. A nettó 150 millió forintos beruházással az első fedett magyar műugró létesítmény jött létre, ami lehetővé teszi a sportág képviselőinek egész éves, folyamatos felkészülését. 

A magyar tervezésű, 17,5 méter magas építmény duplafalú a jó hőszigetelés érdekében, így olcsóbb az üzemeltetése, mint egy átlagos felfújt sátornak, illetve viharos szélben is megáll.

DunakesziHelyiműugrás