2024.04.18, Csütörtök

Idén Cegléd ad otthont a Magyar Kultúra Napja központi rendezvényének

cegledipanorama.hu

2017.01.15. 15:48

Jövő vasárnap Jordán Tamás vezetésével közös szavalást és kulturális díjátadót tartanak a városban.

Hirdetés

2017. január 22-én huszonnyolcadik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulón negyedik alkalommal szeretné útjára bocsátani a Nemzeti Regionális Kreatív Intézet a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezést „Együtt szaval a nemzet” címmel.

Idén Cegléd városát választották az ünnepség központi helyszínéül. A program 11 órakor hagyományőrző módon a Himnusz versszakaival indul, majd a Reformáció 500. évfordulójának ünnepéhez a ceglédi származású Füle Lajos: Tégy Uram engem áldássá című művének elszavalásával folytatódik. Mivel Cegléd Kossuth Lajos városa, harmadikként rendhagyóan a Kossuth Lajos azt üzente című dal kerül sorra.

Az ünnepség keretében stafétaátadás is lesz: a 2016-ban a Magyar Kultúra Napjának otthont adó Szarvas adja át a rendezvény stafétáját Ceglédnek. A nemzeti szavalás Jordán Tamás vezetésével fél 12-kor, a harmadik kongatás után kezdődik, ezután kerülnek átadásra a Cegléd Város Kultúrájáért díjak. A programot a Kossuth Lajos Gimnázium leánykara zárja, s az egész műsort élőben lehet majd követni az Együtt szaval a nemzet YouTube csatornán.

A nagyszabású ünnepségre, a közös szavalatra egyaránt várják a civileket, szervezeteket, iskolákat, intézményeket. Jelentkezni a: [email protected] e-mail címen lehet.

CeglédHelyiA magyar kultúra napja