2024.03.29, Péntek

Megépülhet Vecsés régóta várt mentőállomása

vecseshirek.hu

2017.01.05. 13:12

Tíz éve merült fel először a vecsési mentőállomás megépítésének ötlete. A mostani, 400 millió forintos kormánytámogatás révén várhatóan hosszú távra megoldódik a város egészségügyi ellátása.

Hirdetés

A kormány december 22-én döntött Vecsés új alapellátási központja és mentőállomása támogatásáról: megépítéséhez a város 400 millió forint állami támogatásban részesül. A Dózsa György úti jelenlegi háziorvosi rendelő helyén épülő komplexumban létesül:

  • két mentőgépjárműves mentőállomás,
  • négy felnőtt és egy gyerek háziorvosi rendelő,
  • védőnői szolgálat,
  • egészségügyi irattár és raktár,
  • kiegészítő rendelő.

A mentőállomás létesítése igen indokolt: már 2006-ban felmerült, hogy szükség lenne rá, mivel a Ferihegyi Mentőállomás bezárásával fehér folt keletkezett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) területi ellátásában. Az OMSZ vállalta volna az üzemeltetést, de az állomás létesítésére nem volt forrása.

„Vecsésre gyakran jár a mentőhelikopter kevésbé súlyos esetekhez is, mivel kevés a közelben elérhető mentőautó. Ezen valamit javított a vecsési Mentőpont létesítése, de nem jelentett végleges megoldást” – írta még 2014-es önkormányzati beszámolójában dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetője. A másik jelentős gond, hogy a Dózsa György úti rendelő állapota jelentősen leromlott, és az Áchim utcai rendelő állapota is hasonló – a minimumfeltételek egyik helyszínen sem teljesíthetők.

A most bejelentett mentőállomás és alapellátási központ mindegyik problémát megoldja majd, és hosszú távra biztosítja Vecsés lakosságának egészségügyi ellátását.

HelyiegészségügyVecsés