2024.04.16, Kedd

Fél évszázada kiveszettnek hitt állatfaj tért vissza Pest megyébe

dunaipoly.hu

2017.05.09. 15:15

A fokozottan védett nyugati földikutyát Albertirsa közelében figyelték meg, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Hirdetés

A Pest megyéből megközelítőleg fél évszázada kiveszettnek vélt nyugati földikutya (Spalax leucodon) populációját fedezték fel a húsvéti ünnepek utáni napokban Albertirsa külterületén. A megtalálás érdeme az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoportjának (ABKTCs) tagjait illeti.

A volt homokháti élőhelyeken jelenleg kiskertek, szőlőültetvények, nyaralók, lucerna táblák és telepített akácosok színesítik a tájat. Ebben a környezetben észlelték az első állatot, amely táplálkozni jött a felszínre. A felfedezés után április 27-én, majd május 5-én a helyi természetvédelmi csoport tagjai, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai érkeztek a helyszínre. A terepbejárás alatt kiderült, hogy túráscsoportok nagy számban fordulnak elő a Gerje menti gyepeken is, melyek klasszikus élőhelyeknek számítanak.

fotó: Bérces Sándor / dunaipoly.hu

Május 5-én két állatot is sikerült fognia a lelkes csapatnak. Az első egyedet - egy idős hímet - Köpönyegnek nevezték el, a második fogott állat - egy szoptatós nőstény - pedig az Albertina nevet kapta. Mindkét állatból vér- és szövetmintát vettek a kutatók, majd szabadon engedték őket a saját járatrendszerükben. A mintavételre a genetikai vizsgálat miatt volt szükség, hiszen az alfajhoz való tartozás csakis így dönthető el.

A pontos alfajt és a most felfedezett populáció méretét egyelőre nem tudták meghatározni, de az biztos, hogy egy rendkívül ritka, különösen veszélyeztetett fajjal gazdagodott az igazgatóság természeti értékeinek leltára. A természetvédelmi feladatok azonban csak most kezdődnek. A részletes felméréseket az élőhelyek stabilizálása, majd esetleges fejlesztése követi. A területek jogi védelmének biztosítása a helyi önkormányzat és a hivatásos természetvédelem közös feladata lesz.

HelyiállatokDuna-Ipoly Nemzeti ParkAlbertirsa