2024.04.24, Szerda

Új lakókkal bővül a Szentendrei Régi Művésztelep

MTI

2017.05.31. 15:28

A kulcsok csütörtöki ünnepélyes átadásával egy időben a művésztelepen kiállítás is nyílik, amely június 5-ig tekinthető meg.

Hirdetés

Az alkotói tevékenységüket meghosszabbító korábbi bérlők mellett két új lakó költözhet be három évre a Szentendrei Régi Művésztelepre - közölte szerdán a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).

Az 1926-ban alapított művésztelepen a korábbi alkotók közül marad Aknay János, Baksai József, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Krizbai Sándor és Nagy Barbara, újonnan költözhet be Bánföldi Zoltán és Knyihár Amarilla, valamint sikeresen pályázott, ezért a következő három évben a művésztelepen maradhat a korábban Derkovits-ösztöndíjasként itt alkotó Martin Henrik - ismertették a műteremlakásokra kiírt pályázat eredményeit. A pályázatra igazoltan önálló művészi tevékenységet folytató, a Magyar Mecénás Programban regisztrált képzőművészek jelentkezhettek március 31-ig.

A beérkező pályázatokat egy bizottság bírálta el, melyben egy-egy taggal képviseltette magát a MANK, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A művésztelepet 12 lakás alkotja, amelyek közül tízet pályáztattak most meg. Egyet ugyanis a jövőben is fenntartanak a Derkovits-ösztöndíjas fiatal képzőművészek számára, továbbá egyet vendégműteremként használnak.

A bérlőknek folyamatosan használniuk kell a művészlakásokat, és évente egy alkotással kell gyarapítaniuk a MANK gyűjteményét, amelynek darabjait a szervezet a jövőben közgyűjteményeknek szeretné térítésmentesen kölcsönbe adni. A műtermek használatának havi átlagos költsége a 11 ezer forintos havi bérleti díjjal együtt 20-40 ezer forint között alakul fogyasztástól függően.

SzentendreHelyiSzentendrei Régi Művésztelep