2024.04.26, Péntek

Penc emlékművénél zárult az 1956-os emlékév

MTI

2017.06.14. 16:21

A 150 diák részvételével zajlott megemlékezést Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 28. évfordulója alkalmából szervezték.

Hirdetés

A Pest megyei Penc háborús emlékművénél Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán 150 diákkal és Wittner Mária '56-os szabadságharcossal, egyben az emlékév védnökével együtt helyezte el a megemlékezés virágait. A szerdai megemlékezést a Családháló közösség az 1956-os emlékév zárásaként szervezte meg, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 28. évfordulóján.

Az államtitkár felidézte, a forradalom után a tanítás úgy kezdődött el, hogy sok esetben az első tanítási napon felállították és lajstromba vették azokat a diákokat, akiknek az előző két hónapban valamelyik szülője eltűnt. Azért volt erre szükség, hogy megkülönböztessék és megbélyegezzék őket. Ezeket a gyerekeket később nem engedték továbbtanulni, és az élet más részén érvényesülni sem - fűzte hozzá.

Wittner Mária 1956-os elítélt beszél Penc községben a háborús emlékműnél (fotó: MTI)

Wittner Mária arról beszélt, hogy a börtönben nem lehetett tanulni, és ha mégis valamilyen végzettséget megszereztek a rabok, arról nem kaptak oklevelet. Ezért, amikor később megkérdezték tőle, hogy milyen egyetemre járt, mindig azt mondta, hogy 13 évet végzett a „kalocsai rácsos egyetemen”. Az 1956-os emlékév védnöke azt mondta, hogy szerinte '56 „csontjaira” épült később a rendszerváltás is, amelyet ezért meg kell becsülni.

Helyimegemlékezés1956Penc