2024.06.15, Szombat

Budaörs az egyik legjobb hely a gyermekneveléshez

MTI

2017.10.26. 16:14

A UNICEF pénzdíjjal is jutalmazta a település gyermekbarát erőfeszítéseit, például a kora gyermekkori képességfejlesztésre és a gyermekbántalmazás megelőzésére kialakított gyakorlatokat.

Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg vehette át idén a UNICEF-től a Gyerekbarát Település címet és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást csütörtökön. A pályázatra olyan önkormányzatok jelentkezhettek, ahol a gyermekek jogait kiemelten kezelik.

A 18 beérkezett pályázat elbírálásakor a kreativitást, a meglévő jó gyakorlatokat és gyerekbarát szemlélet melletti elkötelezettséget díjazták - mondta el Mészáros Antónia, a UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. A nyertes települések vállalják, hogy gyermekbarát költségvetést és településszintű gyermekjogi stratégiát dolgoznak ki, gyermekjogi képzést indítanak, illetve meghallgatják és figyelembe veszik a gyermekek véleményét a településen. Hozzátette: ezekből több minden már megvalósult a díjazott településeken.

Tausz Katalin, a UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója Budaörsről elmondta: a Pest megyei város a kötelező szolgáltatásokon túl nagyon sokat tesz a kora gyermekkori képességfejlesztésért.

A városban terápiás uszoda, speciális tornaterem és zeneszoba segíti a fejlődési rendellenességgel született gyermekeket, hogy legyőzzék hátrányukat. A gyermekbántalmazás megelőzésében jó gyakorlat, hogy civil partnerek segítségével dolgoznak, és a prevenciós munkacsoportban is együttműködik az önkormányzat, a szociális és gyerekjóléti központ, a katolikus karitász szenvedélybetegeket segítő szervezete és a rendőrség.

 

Zalaegerszegen és Orosházán erős az ifjúsági önkormányzat

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Zalaegerszegről szólva kiemelte, hogy a városnak van főállású ifjúsági referense, a diákönkormányzat pedig „önálló költségvetési sorral rendelkezik". Hozzátette: a fiatalok élnek is lehetőségeikkel, így öt éve megrendezik a városi gyereknapokat, amelynek keretében egy napra átveszi a város vezetését az ifjúság. Emellett van kamaszjátszótér, tehetségválasztó nap, az újszülöttek érkezését pedig anyagilag is támogatja az önkormányzat.

Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa Orosházát méltatva kiemelte: a Békés megyei település az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett, hogy gyermekbaráttá váljon. Az önkormányzat szoros kapcsolatban van az ifjúság képviselőivel, és minden támogatást megad a gyermek- és ifjúsági önkormányzat tevékenységéhez.

Kitért arra: a város fontos célja, hogy minél korábban megtanítsák a gyermekeknek, milyen jogok illetik meg őket, illetve milyen kötelezettségeik vannak. A fiatalabbak ezért játékos formában, az idősebbek vitaesteken, az iskolai munkába bekapcsolódó szakemberek segítségével mélyítik el az alapvető jogaikról és kötelességeikről szóló tudásukat.

A UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott.

BudaörsHelyigyermekvédelemgyerekekdíjak