2024.04.19, Péntek

Mesterséges patak is lesz a Skanzen új erdélyi tájegységében

magyarepitok.hu

2017.10.17. 14:21

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 21 portát alakítanak ki, melyeken 130 épület várja majd a látogatókat.

Hirdetés

4 milliárd forintos keretmegállapodásra írt ki pályázatot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A projektben kialakítanak egy, az erdélyi világot több mint száz épülettel, mesterséges patakkal hajtott malmokkal, az eredeti épületek áttelepítésével, illetve rekonstrukciójával és másolataival felidéző tájegységet - derül ki az uniós közbeszerzés kedden megjelent adataiból. A beruházás támogatásáról tavaly nyáron döntött a kormány.

A múzeum, mely Skanzen néven is ismert, 130 épületet állíttat fel, melyekkel megőrzik, valamint újjáélesztik Erdély és a Partium kultúráját és mindennapi életét is a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig. A tájegységben várhatóan több mint 35 ezer műtárgy kap helyet és kialakítanak egy szivattyús keringetésű patakrendszert amely több malmot is fog hajtani.

 

Élő néprajzi múzeumot alakítanak ki

A Skanzen célja a népi építészeti alkotások korhű bemutatása, ezért a vízszigetelés síkja fölött a muzeológiai és műemlékvédelmi szempontok hiánytalan érvényesítése kiemelten fontos lesz a kivitelezés során.

Szélmalom már eddig is állt a Skanzenben (varosom.hu)

A beruházásban többek között kialakítanak

  • 1,4 kilométernyi aszfaltutat,
  • 1,75 kilométernyi makadámutat,
  • 2,2 kilométernyi kerítést
  • mintegy 1 kilométernyi csatornát,
  • és több kilométernyi villany- és egyéb vezetéket is.

Az Erdély tájegység a 103 ezer négyzetkilométeres terület 16 legjellegzetesebb földrajzi térségét fogja bemutatni. 21 portába sűrítve ismerhetjük meg benne többek között a Szilágyság, Kalotaszeg, Gyimes, Háromszék és Moldva világát. Az épületegyüttesben szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena, tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét.

SzentendreHelyimúzeum