2024.04.18, Csütörtök

A Strabag és a Belfry kivitelezésében 25 kilométeren újítják fel az elővárosi vonalat 62 milliárd forintból.

Hirdetés

Budapest elővárosában folytatódik az 1867-ben elkészült 80a-jelzésű vasútvonal felújítása. Szerdán jelentették be, hogy a Swietelsky végzi el a munkálatokat a vonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, most a Rákos és Gödöllő közötti pálya felújítására kiírt pályázat zárult le - derül ki az uniós közbeszerzési afdatokból.

 

Teljeskőrű átalakításba kezdenek

Az eredmények szerint a 25,165 km hosszú vasúti összeköttetést a Strabag Vasúttechnika Kft. és a Belfry PE Kft. végzi el közös munkában, egy közel 62 milliárd forintos projektben. A munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósulnak meg, az uniós Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és az Intergrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával.

A Budapest-Hatvan vasútvonal (Wikimedia)

 

A projekt során a vonal nyíltvágányait és az állomások átmenő fővágányait 100-120 km/h-s haladási sebességre és 225 kN-os tengelyterhelésre teszik alkalmassá. Ezen felül az érintett vasútállomásokat felújítják, melynek során 55 centiméter magasságú peronokat építenek ki, aluljárókat, lifteket és perontetőket is átadnak. Emellett 0,4 kV-os villamos energiaellátást alakítanak ki és korszerűsítik a felsővezetékeket is.

 

40 hidat és átereszt építenek

A fejlesztésben Rákosligetnél, a nyíltvonali iparvágánynál, Pécelnél és Isaszegnél új kitérőket építenek. A munkálatok során ezzel együtt többek között

  • összesen 52,2 kilométernyi hézagnélküli vágány al- és felépítményeit alakítják át 60 rendszerű sínnel és előfeszített vasbeton aljzattal,
  • 1,3 kilométernyi iparvágányt építenek át,
  • együttesen 40 teknőhidat, kerethidat és átereszhidat adnak át,
  • 3 különszintű gyalogos vasúti átkelőt alakítanak ki
  • és elkészítenek 4 közúti felüljárót.

Emellett térvilágítást szerelnek fel több állomáson, közel 30 kilométernyi optikai kábelt fektetnek le és számítógépes rendszereket is kialakítanak.

GödöllővasútfejlesztésHelyiStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)PécelIKOPRákosRákosligetBelfry PE Kft.