2024.04.16, Kedd

Év végéig ingyenes a parkolás Vác régóta várt mélygarázsában

MTI

2017.12.11. 14:46

Csaknem 300 férőhelyet biztosít a belvárosban elkészült parkoló, melyet már 11 éve szeretett volna megépíteni az önkormányzat.

Hirdetés

Átadták a háromszintes, 297 parkolóhelyet biztosító mélygarázst hétfőn Vác belvárosában. December végéig, azaz a próbaüzem alatt ingyenesen vehető igénybe a kétmilliárd forint állami támogatásból megvásárolt és felújított parkoló, azt követően 200 forintot kell fizetni egy óráért.

Mint az önkormányzat tájékoztatójában olvasható, az autósok biztonságát több mint harminc kamera felügyeli éjjel-nappal, a lifttel is megközelíthető különböző szinteken vizesblokkokat alakítottak ki, és a mozgássérültek számára is mosdókat építettek. A tervek szerint a mélygarázs megnyitásával egy időben két zónában térítéskötelessé válik a térfelszíni parkolás. A mélygarázs üzemeltetője a teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló Váci Városfejlesztő Kft.

 

A létesítmény megnyitásával hoszú ideje húzódó ügy zárult le

Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepélyes átadáson elmondta: a belváros átépítésével kieső parkolóhelyeket - mintegy 160 helyet - pótolni kellett. Több mint 11 évvel ezelőtt kezdeményezte az önkormányzat a beruházást, ám időközben világossá vált, hogy a beruházó, a finanszírozó és az önkormányzat akkori konstrukciója finanszírozhatatlan. Bár a mélygarázs az évek során végül elkészült, forrás és a befejező munkálatok hiányában átadni mostanáig nem lehetett, s a térfelszíne is balesetveszélyes volt.

Az eredeti, háromoldalú szerződést kétoldalúvá kellett átalakítani úgy, hogy adásvétel keretében szerezzen tulajdont az önkormányzat - magyarázta Fördős Attila. A műszaki területen történt változás után meg kellett határozni a valós költségeket, majd ehhez forrásokat kellett teremteni - ezt az állam megtette -, ezt követően ki kellett alakítani az üzemeltetés szervezeti és személyi feltételeit, és elvégezték az összes utómunkálatot is. Az üzemeltetés során a polgármester szerint olyan tarifarendszert kell kialakítani, amellyel a mélygarázs „legalább nullszaldósan működtethető".

VácHelyiparkolókmélygarázs