2024.04.17, Szerda

Megújul és bővül a 212 éves budai kórház

mti, magyarepitok.hu

2018.02.16. 18:12

A Budai Irgalmasrendi Kórházban egy Családi Központ és egy új betegápoló szárny épül, eredeti műemléképülete teljes felújítást kap.

Hirdetés

Összesen 21 milliárd forintos beruházásban valósul meg a Budai Irgalmasrendi Kórház főépületének teljes megújítása és két új épületszárnyának megépítése. Az Óbudán, a Frankel Leó úton található intézményben tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály elmondta, a teljes beruházás 21 milliárd forintos költségéhez a kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá. A fennmaradó 8 milliárdos összeget a kórház saját forrásból tudja fedezni.

Az intézmény a Frankel Leó utca felől


A Budai Irgalmasrend Kórház két hónnappal ezelőtt sajtóközleményben számolt be a projekt egyik részéről. Abban egy új szárny munkálatainak októberi elkezdéséről írtak: a betegápoló szárny a meglévő épület déli oldala és a Vidra utca között a Grabarics Kft. kivitelezésében jön létre. Az új épület színeiben és arányaiban tükrözi majd a kórház eredeti műemléképületét, ugyanakkor modern eszközökkel és stílusban alakítják ki.

Látványterv a Duna felől - forrás: Budai Irgalmasrendi Kórház


A mostani sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy „a rend elhivatottságának megfelelően olyan egységek is létrejöhetnek”, mint a keresztény szellemiségű Családi Központ. Erre a centrumra további 1,4 milliárd forintot ad a kormány, a központ két egységből tevődik majd össze:

  • a nőgyógyászati-andrológiai-családtervezési központ az Irgalmasrendi Kórházban;
  • míg a szülészeti és újszülöttosztály a zuglói Bethesda Gyermekkórházban működik majd.

A kormány a tavaly februári kormányhatározatában rögzítette, hogy a zuglói Bethesda Gyermekkórház és az óbudai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztéseket kap. A projekt az egy évvel ezelőtti határozat szerint „két szervezeti egységgel, közös irányítással és egyházi kórházi együttműködéssel” valósul meg. Lázár János akkori beszámolója szerint a két kórház a speciális szülészeti-nőgyógyászati egységet támogató forrásért cserébe azt vállalta, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt se fogadnak el.

Az 1806-ban alapított Budai Irgalmasrendi Kórház 33 egészségügyi területen nyújt járóbeteg-rendelést, az intézményben évente 270 ezer beteg fordul meg, fekvőbetegei száma eléri a 17 ezret.

egészségügyi fejlesztésHelyikórházfejlesztésÓbuda