2024.04.25, Csütörtök

Megnyílt a felújított német nemzetiségi múzeum Budaörsön

MTI

2018.05.12. 21:51

A településen 290 éve élnek németek, akik azóta is őrzik eredeti hagyományaikat.

Hirdetés

Megújult a Jakob Bleyer Heimatmuseum, azaz a német nemzetiségi múzeum Budaörsön. A kilencvenmillió forintos kormányzati támogatással felújított épületet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára adta át.

A politikus megnyitójában ismertette, hogy Budaörsre kétszázkilencven éve érkeztek meg azok a németek, akik a török hódoltság után újjáépítették az országot. Hozzátette, hogy hagyományaikban mindig is ragaszkodtak őseikhez, de emellett új hazájukhoz is hűségesek maradtak.

A megnyitón köszöntőt mondott Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, valamint Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Boros György, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Gajdos-Frank Katalin, a múzeum igazgatója is.

Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke beszédet mond a megújult német nemzetiségi múzeum avatásán.

Az felújított intézmény új kiállítását Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg.

BudaörsHelyinemzetiségmúzeumnémet