2024.03.29, Péntek

Csepelen indult el az értelmi fogyatékosokat segítő országos program

MTI

2018.06.25. 23:46

Megnyílt az első önálló életviteli centrum, ami az érintetteket és családjaikat is támogatja többek között a hatékonyabb kommunikáció megvalósításában.

Hirdetés

Értelmi fogyatékos emberek önálló életvitelét segítő központ nyílt hétfőn Csepelen. Egy uniós projekt keretében összesen 851 millió forintot kapott húsz szolgáltató központ létrehozására az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), melyek közül a csepeli intézmény az első a sorban.

Az érdekvédelmi szervezet az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segítő infokommunikációs programot dolgozott ki, amelyet a fővárosi és a megyei segítő centrumokon keresztül valósít meg.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az intézmény nemcsak a fogyatékos embereket, hanem családjukat is segíti, s a kormány minden hasonló beruházást támogatni akar. Az ÉFOÉSZ programja egy 4 milliárd forintos uniós forrású fejlesztési program része, melynek célja, hogy a fogyatékos emberek kommunikációját, valamint számukra a közszolgáltatások elérését könnyebbé tegye.

 

1200 értelmi fogyatékost vonnak be a programba

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke azt mondta, az értelmi fogyatékossággal élő embereknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan jogokkal élhessenek a közösségben, mint mások. Ezek között említette a támogatott lakhatást, a gondnokságot kiváltó támogatott döntéshozatal lehetőségét, valamint a választójog biztosítását. A csepeli centrumhoz hasonló központok az ország 19 megyéjében kezdik meg működésüket 2020 januárjáig, és a programba 1200 értelmi fogyatékos embert kívánnak bevonni.

A program része a fogyatékossággal élő emberek általános felkészítése a digitális eszközök megismerésére, használatára. Ehhez 760 telefont és tabletet bocsátanak rendelkezésre.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere kiemelte: 6 éve az önkormányzat egyik cégén belül létrehoztak egy részleget, ahol értelmi fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek értékteremtő munkát végezhetnek, ma már 70-en.

HelyiCsepelfogyatékkal élők