2024.07.18, Csütörtök

Teljes felújítást kapott a ferihegyi kifutópálya

infostart.hu

2018.06.28. 17:43

A rekonstrukciót a repülésbiztonság indokolta, a több mint 30 éves 1. futópálya betontáblái eddig bírták a gépek okozta terhelést.

Befejeződött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. futópályájának műszaki átvétele – írja az infostart.hu. A beruházásban a pálya középső, 1400 méter hosszú szakaszán végezték el a beton teljes cseréjét. A munkák miatt idén március 12-én ideiglenesen le kellett zárni a futópályát a forgalom elől.

Az 1. futópálya felújítása több lépcsőben valósul meg, tavaly júniusban adták át a Budapest Airport előző beruházást. Ennek során 1,65 millió euróból (500 millió forintból) a futópálya Vecsés felőli végének 900 méteres szakaszát tették rendbe.

A rekonstrukcióra elsősorban a repülésbiztonság fenntartása miatt van szükség, ugyanis a több mint 30 évvel ezelőtt épített futópálya betontáblái, illetve az alapozás mostanáig bírták a fel- és leszálló gépek jelentette terhelést.

A most befejezett projektben a beton cseréjével párhuzamosan végrehajtották a fénytechnikai rendszerek korszerűsítését. A szakemberek 160 lámpatestet és közel 90 fénytechnikai aknát cseréltek ki és építettek át a legújabb európai szabványok szerint. Emellett kicseréltek 300 kilométernyi elektromos vezetéket, amelyeken keresztül a futópálya lámpasorai kapják az elektromos energiát.

A pályafelújítással egyidőben új műszeres leszállító berendezést (ILS) kapott a futópálya.

Liszt Ferenc repülőtérHelyiVecsésFerihegy