2024.07.18, Csütörtök

Több mint tízezer négyzetméterrel bővült a Ferihegyi utasmóló

magyarepitok.hu

2018.09.14. 15:59

A nyolcmilliárdos beruházás a nem schengeni 2B Terminál utasforgalmi területén jött létre.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a KÉSZ Építő Zrt. által kivitelezett 2B oldali utasmólót.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Tíz új utashíd is megépült

Az új utasmóló a Budapest Airport saját finanszírozású beruházásában nyolcmilliárd forintból jött létre. Az építmény több mint tízezer négyzetméterrel növelte meg a nem schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét, ugyanakkor évi ötmillió fővel bővítette a reptér utasforgalmi kapacitását.

A háromszintes új móló a légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását és útlevél-ellenőrzését teszi lehetővé.

A 220 méter hosszú területen tíz új utashíd és 27 új beszállókapu jött létre, a móló kiszolgálja a légitársaságok különféle beszállítási igényeit is. Az új épület egyszerre három szélestörzsű és négy keskenytörzsű gépet tud kiszolgálni, a gépeket utashídon, buszon és gyalog is meg lehet közelíteni.

Az utasmóló fejlesztése a móló épületén kívül az egyik, repülőgépek által használt gurulóút meghosszabbítását is magában foglalta.


Rekordév várható

Az átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy negyedik éve kétszámjegyű utasforgalom-bővülést tapasztalnak, idén év végére új rekord várható, 15 millió utasra számítanak.

Minden eddiginél több hosszútávú járat indul most Budapestről, ezért szükség volt egy új utasforgalmi épületre.


50 milliárdos átfogó fejlesztés zajlik

Az épület a tervezettnél két hónappal korábban készült el, már a nyári szezon utolsó időszakában átadták az forgalomnak a budapesti új hosszú távú járatok miatt.

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos BUD 2020 elnevezésű, 2020 végéig megvalósuló repülőtér-fejlesztési tervének.

Galéria

Liszt Ferenc repülőtérHelyiközlekedésfejlesztésKÉSZ Zrt.Ferihegy