2024.04.20, Szombat

Már a dunakeszi járműjavítóban vannak a KISS-vonatok

dunakeszipost.hu

2018.11.27. 17:38

A váci és ceglédi vonalakra szánt emeletes vonatokon 600 ember fér majd el, óránként 160 kilométeres sebességre lesznek képesek.

Hirdetés

2019 végétől a MÁV nagykapacitású motorvonatokat, ún. KISS vonatokat helyez üzembe a legforgalmasabb váci és ceglédi vasútvonalakon – összesen 11 darabot. A dunakeszipost.hu azt írja, a Stadler által gyártott emeletes jármű első kocsiszekrénye megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba, ahol a betétkocsik összeszerelését végzik. A jelenleg gyártás alatt lévő 11 járműből 8 vonat betétkocsijának összeszerelését Dunakeszin végzik, és az üzembe helyezés is itt történik majd.

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokkal 160 km/h-val lehet közlekedni. A KISS vonatok a szintén Stadler gyártmányú FLIRT motorvonattal is illeszkednek, ezért akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók.

A vasúttársaság a legnagyobb forgalmú elővárosi vonalakon, Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalakon állítja forgalomba a KISS vonatokat 2019-ben és 2020-ban.

A nagykapacitású motorvonat beszerzéséről tavaly áprilisban írt alá keretmegállapodást a MÁV-START és a Stadler.

A szerződés összesen 40 motorvonat lehívására ad lehetőséget, összesen több mint 60 milliárd forint értékben.

A vasúttársaság eddig összesen 11 darabot rendelt meg.

VácCeglédDunakeszivasútfejlesztésHelyivasút