2024.02.22, Csütörtök

A fejlesztésre váró gyógyfürdők többek közt napelemekkel, hőszivattyúkkal gazdagodnak, valamint nyílászárók cseréjére és hőszigetelés kiépítésére is sor kerül.

Hirdetés

A főváros négy gyógyfürdőjének energiahatékonysági fejlesztését kezdik meg hamarosan a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Korábban már meghirdették hat budapesti fürdő korszerűsítését, melyek közül most többnél fog elkezdődni az energiahatékonysági fejlesztés. A korszerűsítések nettó összértéke több mint 410 millió forint. Valamennyi fürdő fejlesztését a budapesti Thermo Épgép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi majd. A beruházások során érintett intézmények:

  • Palatinus Gyógy- és Strandfürdő
  • Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógyfürdő
  • Paskál Gyógy- és Strandfürdő
  • Dandár Gyógyfürdő

A Palatinus Gyógy- és Strandfürdőnél az összesen 5 200 m2 alapterületű épület és étterem tetején több mint 400 napelem-panelt helyeznek majd el. A Pesterzsébeti Jódos-sós Fürdő esetében az 5 400 m2 hasznos alapterületű épületkomplexumnál szintén napelemeket (278 db) szerelnek fel, hőszivattyút telepítenek a melegvíz előállítására és a fűtés rásegítésére, ezen felül az épületenergetikai korszerűsítés részét képezi a nyílászárók cseréje, valamint a homlokzatok és tetőszerkezetek hőszigetelése. Ennél a fürdőnél az energiahatékonyság növelésén túl egy másik fejlesztés keretében bővítést is végeznek – ennek köszönhetően a gyógyfürdő új medencéket, fürdőépületet és szolgáltató egységeket kap.

A Paskál Gyógyfürdőnél 3 900 m2 hasznos alapterületű épületegyüttes tetőfelületein - a termálépület, valamint a szauna/nyári épület tetején - a saját felhasználás kielégítésére napelemeket helyeznek el, összesen 727 panelt.  A Dandár Gyógyfürdő területén összesen 110 napelem-panelt szerelnek majd fel, valamint a nyílászárók cseréjére és hőszigetelésre is sor kerül.

A megrendelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Széchenyi Gyógyfürdő és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő fejlesztését is tervezi, azonban ezekhez még keresi a kivitelezőt.

HelyienergiahatékonyságKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)gyógyfürdőkfürdőfejlesztésBudapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.Thermo Épgép Kft.