2024.07.24, Szerda
Szén-monoxid-érzékelőket vásárolt a lakóknak a XIII. kerület

Szén-monoxid-érzékelőket vásárolt a lakóknak a XIII. kerület

onkormanyzat.mti.hu

2019.01.10. 17:03

Mostanáig több mint ötszáz lakás vált biztonságosabbá.

A XIII. kerületi önkormányzat 1800 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt 15 millió forintért. A készülékeket kérésre díjmentesen az érintett önkormányzati lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják. Eddig csaknem ötszázan kérték a műszert, így több mint ezer ember lakása vált biztonságosabbá a XIII. kerületben.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelő ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi. Az érintett lakókat írásban értesítik arról, hogy mikor tudják átvenni a készülékeket a cég két ügyfélszolgálatán. Nem kell mást magukkal hozniuk, csak az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla-részletező másolatát.

 

A csendes gyilkos

Évente átlagosan 400 alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéses esetekhez az országban. A szén-monoxid leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyos esetben halált. Ezt a mérgező gázt a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezik. A szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Kicsivel könnyebb a levegőnél. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mivel annak tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, zavarodottság, emlékezetkihagyás, koordinációs zavarok – könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, néhány percen belül halál is beállhat.

A rosszullétek, tragédiák megelőzhetők a szén-monoxid-érzékelővel, amely a gáz koncentrációjának emelkedésekor riasztást ad ki, így a színtelen, szagtalan, mérgező gáz megjelent a légtérben. Ebben az esetben azonnal szellőztetni kell.

HelyiXIII. kerület