2023.03.24, Péntek
Budapest egyik népszerű látványossága született újjá
MTI

Budapest egyik népszerű látványossága született újjá

MTI

2019.03.18. 10:59

A Szent Jobb-kápolnában restaurálták az üvegablakokat, a főoltárt és a keresztelő kutat, valamint megújították a padló solnhofeni mészkő burkolatát is.

Hirdetés

Felújították a budapesti Szent István-bazilika legrégebbi szakrális terét, a Szent Jobb-kápolnát. Galina Zoltán, a felújításért felelős tervező felidézte: a bazilika szentélye mögött végighúzódó félköríves sekrestye-kápolnát 1971-ben választották ketté egy fallal. A kápolnát azóta nem újították fel, a bazilika kétezres évek elejéig tartó restaurálása idején itt csak karbantartási munkákat végeztek. Most viszont eltüntették az 1970-es évekbeli mennyezetfestést, és visszaállították a 19-20. század fordulóján készült felületet.

A sekrestyét és a kápolnát elválasztó falat ún. glett márvánnyal burkolták, amelyen tükröződnek a színes ablakok. A padlót máig az 1861-ben lerakott solnhofeni mészkő burkolja, ezt most átcsiszolták és újrarakták, újabb csillogó felületet létrehozva.

Oltár a felújított Szent Jobb-kápolnában (fotó: MTI)

A kápolna eredeti ablakait Róth Miksa üvegfestő készítette, ezek azonban a második világháborúban elpusztultak. Helyükre a hetvenes évek végén kerültek Pituk V. József tervei alapján a magyar szenteket ábrázoló üvegablakok. Az ablakok bordűrje azonban máig őrzi Róth Miksa munkáját. A mostani restaurálás során megtisztították az üvegeket, kijavították a helyenként megereszkedett részeket.

Teljes körű restauráláson esett át a kápolna Hild József által tervezett, a századfordulón készült oltára.

Emellett új, szembemiséző oltárt, ambót (a felolvasáskor használt emelvény), kredenciaasztalt (az áldozati adományok előkészítésére szolgáló asztal) és a ministránsok számára készített márvány ülőkéket is kapott a kápolna.

 

A mostani restaurálás egy hosszabb felújítás része volt

A 2015-ben kezdett munkák során a teljes apszis (a bazilika félkör alakú, íves része) mind a négy szintje megújult és akadálymentes lett. Felújították a legalsó szinten kialakított, a bazilika üzemeltetéséhez szükséges helyiségeket, például a mosodát és a varrodát; a mínusz 1-ik szinten lévő közösségi tereket, és megújult a földszinti kápolna fölötti lévő három hittanterem és a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek is.

Emellett elkészült az apszis négy szintje közötti akadálymentes közlekedést biztosító, üvegfalú lift is.

 

Ismét előtérbe kerül a hitéleti funkció

A Lipótváros gyors fejlődésére való tekintettel a pesti tanács 1845. április 8-án bízta meg az esztergomi és egri bazilikát is tervező Hild Józsefet, hogy készítse el egy reprezentatív templom terveit. A földmunkák 1848 februárjában kezdődtek meg, de a szabadságharc miatt félbeszakadtak.

A bazilika alapkövét 1851. október 4-én tették le. Hild József 1867-es halála után a tervezés folytatásával és a művezetéssel Ybl Miklóst bízták meg, aki átdolgozta az eredeti terveket. Ezért amíg a kelet-nyugati homlokzat az eredeti klasszicista felfogást tükrözi, addig a főhomlokzat és a mai Bajcsy-Zsilinszky útra néző félköríves hátsó homlokzat, amely mögött a Szent Jobb-kápolna húzódik, már neoreneszánsz stílusban készült.

A bazilika szentélye mögött húzódó, félköríves kápolna a templom elsőként megépült, 1861-ben felszentelt szakrális tere, amely a bazilika 1905-es felszenteléséig a lipótvárosi hívek plébániatemplomaként működött.

Az eredetileg Szent Lipótról elnevezett kápolna 1986-ban kapta új nevét, a Szent Jobb-titulus arra utal, hogy 1951-től a 2017-ig, a felújítási munkák kezdetéig itt őrizték Szent István király jobb kézfejének ereklyéjét.

Az elmúlt években olyannyira megnövekedett a templom turistaforgalma, hogy egyre nehezebben tudta ellátni idegenforgalmi és hitéleti funkcióit – ismertette Bukta Norbert festőművész, a bazilika művészeti vezetője. Ezért kérte a bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, hogy újítsák fel a kápolnát, a „nagytemplomban lévő kistemplomot”, amely a jövőben bensőséges hitéleti események helyszíne lesz. A reggeli szentmiséket is itt tartják mostantól. A Szent Jobb 2017-ben a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé került, így a látogatók bármikor megnézhetik a nemzeti ereklyét.

Helyiturizmustemplomfelújításegyházi fejlesztésekBelváros-Lipótváros