2024.03.29, Péntek
Vegán borokkal lépett piacra a Gedeon Birtok Borászat

Vegán borokkal lépett piacra a Gedeon Birtok Borászat

Gedeon Birtok

2019.09.05. 07:44

A Gedeon borok a 2018-as évjárattól az Európai Vegetáriánus védjeggyel ellátva kerülnek forgalomba. Ezzel elsők között próbálják betölteni itthon azt a rést, amit a vegánság megjelenése teremtett.

Hirdetés

Varga-Fülöp Krisztina nyitotta meg a szeptember 2-i sajtótájékoztatót, aki a Geden Birtok tulajdonosát, a családját volt hivatott képviselni az eseményen; azon belül is legfőképpen Varga Árpádot, a borászt, aki azokban a pillanatokban is – a garat és a prések mellett állva – azon munkálkodott, hogy a jövőben is finom, friss, üde és gyümölcsös vegán Alföldi borokat ihassunk.

Pászti-Nagy Dóra, a Birtok kereskedelmi vezetője elmesélte milyen hosszú út vezetett idáig, és ez még koránt sem a vége, sőt. A borászatban folyamatosak a fejlesztések. A feldolgozó technológiai fejlesztése már lezajlott, még egy új palackozósor beszerzése van folyamatban. Az idén elkészül az akár 80 fő befogadására is alkalmas kóstolóhelyiségük. Ezt a jövőben további ingatlanfejlesztések követik.

 

Az ország szívében található Kunsági Birtok gondolt egy merészet, és az előző évjárattól kezdve vegán módon, azaz állati eredetű anyagoktól mentesen készíti borait. Ennek ma még főképp a külföldi piacokon van jelentősége, ott viszont annál nagyobb.

„Először egy nagy nyugat-európai partnerünk részéről érkezett megkeresés arra, hogy üdvösnek tartaná, ha termékeink vegánok lennének. Ezt követően egyre több helyen találkoztunk a veganizmus gondolatával. Annak ellenére, hogy mi magánemberként nem feltétlenül vagyunk vegánok, teljes mértékben azonosulni tudunk azon vegán eszmékkel, melyek nemet mondanak a jelenleg igencsak elterjedt kizsigerelő állattartási gyakorlatnak. A vegán emberek gastro kultúráját kívánjuk színesíteni azzal, hogy számukra is fogyasztható bort készítünk úgy, hogy a feldolgozás során nem alkalmazunk állati eredetű segédanyagokat.” mesélte Dóra.

 

Azt, hogy mit is jelent ez pontosan, vegán bort készíteni, Csiszer László ismertette:

"Amióta elkezdtünk vegán borokkal foglalkozni, többször is találkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mitől vegán egy bor, hiszen szőlőből készül… és valóban, szőlőből készül, de nagyon fontos, hogy a borászati technológia során a hagyományos borászati eljárásoknál leggyakrabban -elsősorban a musttisztítás és derítés, valamint stabilizálás során- állati eredetű anyagokat használunk. Ilyen a kazein, albumin, tojásfehérje, vizahólyag, zselatin, stb. Ezek az anyagok azonban tökéletesen helyettesíthetők növényi eredetű specifikus borászati szerekkel. Nem feltétlen arról van szó, ez a technológia olcsóbb, vagy drágább lenne, vagy technológiában könnyebbséget, vagy nehézséget jelentene, sokkal inkább a fent említett vegán eszmével való egyetértésünkről van szó. Tehát még egyszer, fontos hangsúlyozni, hogy nem a szőlőben, hanem a borászati technológia során tudunk a vegán szemléletnek megfelelően eljárni."

 

Vegán: A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. Ennek több formáját különböztetjük meg: étrendi, etikai, környezetvédelmi és vallási veganizmus.

 

A veganizmus a Vegan Society alapító okirata szerint nem kizárólag az állatokról szól, hanem a filozófiáról, az egészségről és a környezetvédelemről is. A veganizmus az okirat szerint tehát egy filozófiát és életmódot jelöl, amely igyekszik kizárni – amennyire csak lehetséges és praktikus – az állatok kizsákmányolásának és a velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját, étel, ruházat, vagy bármilyen más célból; és tágabb értelemben elősegíti az állat nélküli alternatívák fejlesztését és használatát az emberek, állatok, és a környezet javára.

Galéria

HelyiGedeon Birtok Borászatvegán borveganizmus