2024.07.20, Szombat
Nyolc emeletes irodaházat alapoznak új megoldásokkal a Hungária körgyűrűn
Helyszíni fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, modellek és utolsó fotó: HBM Soletanche Bachy

Nyolc emeletes irodaházat alapoznak új megoldásokkal a Hungária körgyűrűn

magyarepiotk.hu

2019.11.27. 09:27

Magyarországon először használt technológiákkal készíti a Liberty irodaház alapozását a HBM Soletanche Bachy – a tervezett átfutási időhöz képest másfél hónapot nyertek már a munkálatok elején.

Látványos irodaház emelkedik hamarosan a magasba Budapesten a Hungária körgyűrű és az Üllői út találkozásánál – a Liberty irodaház a WING beruházásában épül. A nyolc emeletes épület alapozását a precíz munkájáról ismert HBM Soletanche Bachy végzi, a cég szeptember elején vette át a munkaterületet. Az új fejlesztést közvetlenül az új Telekom székház és a konferenciaközpontként is működő Groupama Aréna szomszédságában alakítják ki, ahol a kedvező közlekedési adottságoknak köszönhetően egy új irodanegyed körvonalai kezdenek kirajzolódni.

 

 

90 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg

Az elkészültekor több mint 40 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező épületet biztos alapokkal és modern technológiák felhasználásával építik meg. A francia hátterű HBM Soletanche Bachy szakemberei és gépei október eleje óta a résfalépítési munkálatokat végzik, melyekkel várhatóan még novemberben el is készülnek. Ezt követően egyéb mélyépítési feladatokat 2020 szeptemberéig végeznek majd.

 

 

A 8 ezer négyzetméteres alapterületen a munkálatok során mintegy 90 ezer köbméternyi földet mozgatnak meg különböző módszerekkel: ehhez pedig a legmodernebb iparági zöld technológiákat, valamint a digitalizáció és virtualizáció eszközeit használják.

 

Két új digitalizációs rendszert is alkalmaznak a Liberty projekten

A gyors munkavégzés többek között annak is köszönhető, hogy két, a hatékonyságot jelentősen növelő digitális rendszert is használ a HBM Soletanche Bachy.

 

 

Az egyik megoldás az organizációs előkészítést támogatja, amit virtuális valóságban (VR) is meg lehet tekinteni. A másik szoftver a kivitelezési folyamat felgyorsítását szolgálja, mely az elektronikus dokumentumkezelésen és projektvezetés támogatásán kívül elemzéseket is végez (látványos 2 vagy 3 dimenziós modellezési lehetőségekkel), valamint az építési területek adminisztrációs feladatait segíti és gyorsabb döntéseket tesz lehetővé az azonnali információáramlás által.

A rendszerek elérhetőek webes felületen és iPad-en keresztül, mely értelmében a környezeti terhelés is csökkenthető a kisebb mennyiségű papír felhasználásával.

 

Hibrid lánctalpas kotrógépek dolgoznak a munkaterületen

A Liberty irodaháznál különösen figyelnek a zöld megoldásokra: a teljes építkezés a BREEAM minősítési előírásainak megfelelően történik. A kibocsátások mérséklése annyira magas prioritást élvez például, hogy

a munkálatoknál hibrid meghajtású lánctalpas kotrógépet használnak.

 

 

A Liberty irodaház célul tűzte ki, hogy megszerzi a BREEAM minősítés Excellent fokozatát. A HBM Soletanche Bachy külön figyelmet fordít a környezettudatos megoldásokra (szelektív hulladékgyűjtés a munkaterületen) és az energiahatékonyságra (LED izzók alkalmazása a munkaterületen, az energiafelhasználás monitoringozása). A dolgozók biztonságát előtérben tartva és annak érdekében, hogy a környező városi életet és gyalogos forgalmat ne befolyásolja a munkavégzés, a munkaterületet határoló kerítés alját geotextillel fedték be a kiporzás elleni védelemért, a környező közlekedő utakat pedig folyamatosan tisztítják.

 

Nem csupán energiatakarékos, hanem gyorsabb is az építkezés

 

 

Az építkezésben a HBM Soletanche Bachy a fenntartható fejlődést támogató megoldásokat részesíti előnyben. Az új digitális szoftvereknek és az évtizedes tapasztalatokra támaszkodó munkaszervezésnek köszönhetően mindemellett már az eddigi munkák során kiderült, hogy

az ütemtervhez képest másfél hónappal gyorsabban tudja végezni a munkát a vállalat.

A Liberty irodaház átadása 2021 őszre várható.

 

 

Galéria

HelyiinnovációHBM Kft.irodaházdigitalizáció