2024.03.29, Péntek
Új szárnnyal várja a diákokat a zenetagozatos váci iskola
Indafotó/Anna Schwelung

Új szárnnyal várja a diákokat a zenetagozatos váci iskola

magyarepitok.hu

2019.11.18. 12:22

Tetőterasz és tetőn kialakított sportpálya is a projekt része, melyben közel 5 ezer négyzetméteres új épületrészt kap a műemléki épületben működő intézmény.

Hirdetés

Júliusban számoltunk be arról, hogy a váci Karolina Katolikus Iskola új fejlesztést kap, melynek során a műemléki épület mellett építik fel harmonikusan illeszkedve a modern új szárnyat. Most kiderül kik végzi kel az ambiciózus projekt tervezési munkálatait: az uniós közbeszerzési értesítő alapján a 4D Építész Stúdió Kft. vállalta el a megbízást. Az előirányzott nettó 157 millió forintnál jelentősen olcsóbban, mintegy 137 millió forintból készülnek el a tervek.

 

A hagyomány és a modern harmóniájára törekszenek

A projektben a jelenleg az összes nettó szintterületet figyelembe véve 2600 négyzetméteres iskolát egy 4900 négyzetméteres szárnnyal bővítik. Az eddig is használt épület műemléki védettség alatt áll, melyet a tervezőknek teljes mértékben figyelembe kell venniük annak teljes felújításának megtervezésénél. Ezzel szemben míg az új épülettömb is illeszkedik majd a püspöki város környezetébe, funkcionalitásában teljesen modern lesz.

A Karolina Katolikus Iskola, nem csak általános iskolaként, hanem kiemelt zenei oktatásra épülő zene- és kórusiskolaként is szolgál. Így az új szárnyban többek között:

  • aulát,
  • kórustermet,
  • hangszeres termet
  • szak- és csoporttermeket,
  • logopédiai foglalkoztató és fejlesztő szobát,
  • tornatermet,
  • tornaszobát
  • illetve könyvtárat is kap.

 

Illusztráció (pinterest.com)

Végül, de nem utolsó sorban pedig tetőkertet és tetőteraszt is építenek, és még egy sportpálya is helyet kap a tetőn.

 

A székesegyházzal is összehangolják az iskola életét

 

A váci székesegyház (vaciegyhazmegye.hu)

Emellett más műemléki kötődése is van a projektnek: az iskola közvetlen szomszédságában található Püspöki Nagyboldogasszony Székesegyház karzatát is átalakítják mintegy 100 négyzetméteren, szintén műemléki munkálatokat jellemző igényességgel. Így a látványos templomban is tud majd próbát tartani és fellépni az iskola énekkara.

VáciskolafelújításHelyiépítőipari cégekúj iskolaépületiskolaépítésegyházi fejlesztések4D Építész Stúdió Kft.